Telegram loosib kuulajatele auhinnaks MMSi (9)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Viimaste aastate ohtlikuimaks ebaraviks kasutatavaks tooteks on olnud MMS.
Viimaste aastate ohtlikuimaks ebaraviks kasutatavaks tooteks on olnud MMS. Foto: Mineralgarden.org

Alternatiivuudiste portaal Telegram loosib oma taskuhäälingu saates kuulajatele välja skandaalset klooriühendit MMS, mille levitamine ja müük on Eestis keelatud. Libauudiste portaali asutaja Hando Tõnumaa preparaadi jagamises midagi halba ei näe.

Telegrami taskuhäälingu läbiviija ja portaali asutaja Hando Tõnumaa ütles Postimehele, et sellises loosis ei ole midagi imelikku ega halba. «Kes see keelas?» reageeris Tõnumaa, kui talle öeldi, et MMS on terviseameti poolt keelatud preparaat.

«Terviseameti nõuded kehtivad ainult organisatsiooni siseselt, et kui sa ise terviseametisse ei kuulu või muud moodi valitsusse, siis sa ei ole alla kirjutanud ühelegi leppele,» selgitas Tõnumaa, miks nad loosivad MMSi kuulajatele. Ta ütles, et ta ei oska praegu öelda, kui paljud inimesed võtavad loosist osa, kuid ta ise on MMSi manustanud pea 10 aastat.

Vandenõuteooriaid ja libauudiseid vahendav portaal loosib oma taskuhäälingu kuulajate vahel keelatud kemikaali MMSi.
Vandenõuteooriaid ja libauudiseid vahendav portaal loosib oma taskuhäälingu kuulajate vahel keelatud kemikaali MMSi. Foto: Kuvatõmmis

Terviseamet keelas kosmeetikatootena reklaamitud «MMS ehk mineraalse suuloputusvahendi» levitamise selle aasta veebruaris. Toote keelamise tingis asjaolu, et kosmeetikatootena leviv MMS sisaldab kosmeetikatoodetes keelatud kloori. Kosmeetikatootes rangelt keelatud kloori sisaldust kinnitas ka toodet levitava ettevõtte tellitud kohustuslik ohutusaruanne. «Andsime toona ka teada, et kasutamata toote A-komponent ehk naatriumkloriti lahus tuleb viia ohtlike jäätmete kogumispunkti,» ütles terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar.

Aine võtmisega võivad mürgistusnähtudena kaasneda kõhuvalu ja oksendamine. Inimene, kes peale kloordioksiidi või seda sisaldava MMSi tarbimist end halvasti tunneb, peaks koheselt abi otsima, selgitas Saar. «Sellist toodet ei tohi seega ei müüa ega ka loosida,» ütles terviseameti kommunikatsioonijuht.

Terviseamet täpsustab portaali keelatud kemikaali loosimise asjaolusid ning otsustab, kas algatada järelevalvemenetlust. 

Preparaadi tarvitamine tuli avalikuks 2015. aastal, kui ilmnes, et osa lapsevanemaid kasutab mürgist kloordioksiidist ainet oma laste peal. MMSi propageerijad reklaamisid ebaravimit kui kõigi haiguste vastu aitava ravimina. Lapsevanemad püüdsid kemikaaliga ravida laste magusaisu, autismi, köha-nohu, meningiit (ajukelmepõletik) ja teisi haiguseid.

Tegelikult on MMSi all propageeritav naatriumklorit nahale sattumisel mürgine ja sööbiv aine, millest happelistes tingimustes eraldub kloordioksiid, mida kasutatakse enamjaolt tööstusliku pleegitus- või desinfitseerimisvahendina ning mille tarvitamine võib põhjustada pöördumatuid tervisekahjustusi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles