Pildid ja video: Kim Jong-un on Putiniga kohtumiseks valmis (1)

Copy

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ületas täna varahommikul soomustatud rongi pardal Venemaa piiri ning jõudis õhtuks Vladivostokki, kus ta peaks homme kohtuma Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

«Olen kuulnud Venemaa kohta palju head ja tahtsin riiki juba ammu külastada. Seitse aastat on möödunud hetkest, mil võtsin riigis võimu, aga siiani polnud mul võimalust Venemaad külastada,» ütles Kim Jong-un Venemaa piiri ületades ja avaldas lootust, et see külastus ei jää viimaseks. 

Kim läbis ligi 700 kilomeetri pikkuse teekonna Pyongyangist Vladivostokki soomustatud erarongi pardal ja visiidil saadab teda kõrgetasemeline delegatsioon. Kimi turvameeskond saabus lennuki pardal Venemaale juba eile. 

Täna hommikul kohtus Kim Põhja-Korea piiri äärses Hassani raudteejaamas Vene ametiisikutega. Primorje krai kuberner pani ametlikule kodulehele üles pildid rongist väljuvast Kimist, keda tervitatakse vene kombe kohaselt soola ja leivaga.

«Kimi ja Putini esimese kohtumise keskmes on Korea poolsaare tuumaprobleemi poliitiline ja diplomaatiline lahendamine,» ütles eile Kremli välispoliitikanõunik Juri Ušakov. «Venemaa kavatseb aidata igati positiivseid suundi konsolideerida,» lisas ta.

Ušakovi sõnul peavad Putin ja Kim esmalt vaid kahepoolse kõneluse ning seejärel liitub nendega laiem ring inimesi, näiteks Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

Uudisteagentuuri RIA Novosti teatel kokkuleppeid või riigipeade ühist avaldust kohtumise järel oodata ei ole.

Kreml teatas kohtumisest esmakordselt eelmisel nädalal. Juba eile kaunistasid Vladivostokis Kaug-Ida föderaalülikooli linnakus Russki saarel, kus riigipeade kohtumine homme aset peaks leidma, laternaposte Venemaa ja Põhja-Korea lipud.

Putin saabub Vladivostikki enne sõitu Pekingisse Siiditee konverentsile, mis on kavandatud 26. ja 27. aprilliks.

Putin on saatnud Kimile mitu kutset, sestpeale kui seni eraklikuna paistnud Põhja-Korea liider möödunud aastal diplomaatilisi samme hakkas astuma.

Kim on alates 2018. aasta märtsist kohtunud neli korda Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kolm korda Lõuna-Korea riigipea Moon Jae-iniga, kaks korda USA presidendi Donald Trumpi ja kord Vietnami presidendiga.

Analüütikute sõnul püüab ta nüüd saavutada laiemat rahvusvahelist toetust vastasseisus Washingtoniga.

Kim nõudis veebruaris Hanois eelmisel kohtumisel Trumpiga kohest vabastust sanktsioonidest, mis on kehtestatud Pyongyangile tuumarelvade ja ballistiliste rakettide programmi eest. Kõnelustele sai aga saatuslikuks Kimi tahtmatus midagi vastutasuks pakkuda. Möödunud nädalal käivitas Pyongyang rünnaku USA välisministrile Mike Pompeole, nõudes tema kõrvaldamist läbirääkimismeeskonnast.

Viimane Venemaad külastanud Põhja-Korea liider oli Kim Jong-uni isa Kim Jong-il, kes tegi visiidi 2011. aastal, kui teda võõrustas Venemaa tollane president Dmitri Medvedev. 

Kim meenutas, et tema isa armastas Venemaad väga, ja ütles, et loodab kahe riigi sidemeid tugevdada.

«Loodan, et see visiit tuleb edukas ja kasulik ning loodan, et kõneluste ajal [...] saan pidada konkreetset arutelu Korea poolsaare olukordade lahendamisest ning meie kahepoolse suhte arendamisest,» lausus Kim.

Pärast kohtumist Putiniga on Kimil kavas ringsõit ümbruskonda, koju tagasi sõidab ta reedel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles