Video: Bosnia piirivalve hoiab migrante puurides (3)

Copy
Eelmisel aastal püüdis läbi Bosnia ja Hertsegoviina leida teed Euroopa Liitu üle 20 000 migrandi.
Eelmisel aastal püüdis läbi Bosnia ja Hertsegoviina leida teed Euroopa Liitu üle 20 000 migrandi. Foto: Amel Emric / AP / Scanpix

Migrantide abistamisele pühendunud mittetulundusühing Are You Syrious? avaldas video, milles on näha, et migrante hoitakse Bosnia piiril kinni puurides. Võimud aga lükkasid ümber süüdistused migrantide väärkohtlemises. 

Aktivistide avaldatud video põhjal süüdistatakse Bosnia politseid laste, aga ka täiskasvanute hoidmises puurides. Videos on näha Iraagi päritolu migrante, kellest viis on lapsed.

Eile tehtud avalduses lükkasid võimud süüdistuse ümber öeldes, et tegemist on eksitava videoga, sest Klobuki piiriületuspunktis asuvas migrantide kinnipidamiskeskuses hoitakse illegaalseid immigrante vaid ajutiselt.

«Bosnia ja Hertsegoviina piiripolitsei eitab migrantide ebainimlikku kohtlemist Klobuki piiripunkti aladel,» ütlesid võimud avalduses. «Need hooned on mõeldud hoidmaks inimesi kinni maksimaalselt kuus tundi ja filmitud kaadrites nähtavad inimesed ei veetnud seal üle kahe tunni.»

Politsei sõnul on piiripunkt rajatud Euroopa Liidu toel, aga see pole klassikaline tugevate seinadega ehitis, vaid seal eraldavad ruume väravate moodi rajatised. Politsei kinnitas, et tegemist on kohaga, kus migrante hoitakse vaid ajutiselt.

«Asutuses on õhukonditsioneer ja küttesüsteem, videovalve, ruumidesse paistab päevavalgus ja sanitaartingimused on head. Migrandid polnud sinna lukustatud,» ütles politsei.

Bosnia Hertsegoviinast on saanud Aasiast, Lähis-Idast ja Põhja-Ameerikast Euroopa Liidu liikmesriikide poole teel olevate migrantide peamine läbisõiduriik. Eelmisel aastal läbis riiki üle 23 000 inimese, et jõuda sealkaudu Horvaatiasse ja edasi teistesse ELi riikidesse.

EL on pakkunud majandusraskustes Bosniale abi riiki sisenevate migrantidega toimetulekuks, muu hulgas on ehitatud mitmeid vastuvõtukeskusi. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles