Eesti Raudtee rikkus seadust

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Raudtee
Raudtee Foto: Marko Saarm / Sakala

Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Eesti Raudtee riigihangete seadust, kui asus pärast mobiilihanke parima pakkumise selgumist pidama täiendavaid läbirääkimisi ning kuulutas võitjaks hoopis teise pakkuja.

Jutt käib 26. veebruaril alustatud riigihanget Eesti Raudteele telefoni- ja mobiilsideteenuse tellimiseks, millele Elisa tegi pakkumise 221 156 eurot ja Telia 227 603 eurot. Paraku otsustas Eesti Raudtee tulemusega mitte leppida ja alustada pakkujatega uusi läbirääkimisi nii tehniliste üksikasjade kui pakkumiste suuruse üle.

Läbirääkimiste tulemusel kujunes Elisa uueks pakkumiseks 248 893 eurot, Telia oma oli aga langenud 201 938 eurole. 26. märtsil tunnistaski Eesti Raudtee hanke võitjaks hoopis Telia ning Elisa vaidlustas selle rahandusministeeriumi juures tegutsevad riigihangete vaidluskomisjonis (VAKO).

VAKO sel nädalal valminud otsus on Eesti Raudtee suhtes karm: seadust on rikutud.

Nimelt tohib pakkujatega pidada läbirääkimisi üksnes hankelepingu projekti, maksumuse ja tähtaegade üle.

«Seega ei võinud hankija asuda pakkujatega läbi rääkima pakkumuste tehniliste aspektide üle, kui tahes kaalukas põhjus hankijal selle jaoks ka ei esinenud. Toonitada tuleb, et kaalutlused nagu ajapuudus ja ebamugavused pakkujatele,  ei õigusta seaduse ja riigihanke alusdokumentides sätestatud tingimuste rikkumist,» seisab VAKO otsuses.

Komisjon märkis, et edukas pakkumus sai oma lõpliku sisu õigusvastaste läbirääkimiste tulemusena ning seega oli õigusvastane see võitjaks tunnistada.

VAKO rahuldas Elisa vaidlustuse ning tunnistas Eesti Raudtee otsuse kehtetuks. Eesti Raudtee peab nüüd otsustama, kas teeb hankelepingu sõlmimiseks vajalikud otsused esialgsete pakkumuste alusel ilma läbirääkimisi pidamata või peab pakkujatega nende esialgsete pakkumuste üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles