Tallinna kesklinna rajatakse Gruusia haljak

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia haljak.
Gruusia haljak. Foto: Kesklinna valitsus

Tänavu rajatakse Tallinna kesklinna Kreutzwaldi ja Raua tänavate nurgale Gruusiale pühendatud haljak, mille eskiisprojekti tutvustati äsja piirkonna elanikele.

«Seni Raua tänava haljakuna tuntud roheala on kavas kujundada Gruusia-teemaliseks väikseks pargialaks, kuhu on kavandatud Päikeseplats, lausklev maastik, paralleelsed põõsaread, valgustatud maa-ala, kõnniteed ja Tbilisist toodud pingid. Pargis on reserveeritud koht ka Gruusia-teemalise skulptuuri jaoks. Peamine eesmärk on korrastada haljasala, muuta see atraktiivsemaks ja hubasemaks. Loodan, et selle projektiga saab Raua piirkond huvitava ja erilise roheala, mis leiab laialdast kasutust kohalike elanike seas,» ütles Kesklinna vanem Vladimir Svet.

Raua haljak on otsustatud kujundada Gruusia haljakuks, sest aastatel 1920-1921 asus lähikonnas Gruusia Vabariigi esimese ametlik esindus Eestis. Eelmise aasta juunis avasid Gruusia Vabariigi suursaadik Eestis Tea Akhvlediani ja tollane Tallinna linnapea Taavi Aas rohealal kompositsiooni, mis sümboliseerib Gruusia maastikku ning esitleb Gruusia lipuvärve. Lisatud mälestustahvel tähistab saja aasta möödumist esimese Gruusia Demokraatliku Vabariigi loomisest.

Gruusia haljak.
Gruusia haljak. Foto: Kesklinna valitsus

Eile tutvustatud eskiisprojekti autor on maastikuarhitekt Tiina Tuulik. «Eesti kultuuriruumile omaselt kujundatud alale tulevad delikaatsed viited gruusia kultuurile. Sümbolina kasutatakse Gruusias seitsme pöörleva tiivaga päikest ehk Borjgali, mis tähendab «ajavoolu». Tänapäeval kasutatakse seda sümbolit Gruusia ID-kaardil ja passil, samuti müntidel. Kuna tegemist pole püha sümboli, vaid igapäevaelus kasutatava tähisega, mis sarnaneb meie kaheksakannaga, siis kasutan seda Gruusia pargi kesksel platsil sillutise mustrina,» selgitas Tuulik.

«Gruusiale pühendatud haljak on plaanis rajada juba tänavu. Täpsemad tähtajad selguvad siis, kui võetakse vastu lisaeelarve. Projekt on valimis ja käib ehitusloa menetlus,» lisas Svet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles