Jumalaema kiriku ehitustöölised eirasid suitsetamiskeeldu (8)

Copy
Pariisi Jumalaema kiriku torni renoveerimistööde tarbeks tellingud paigaldanud ettevõte kinnitas täna, et töölised eirasid aeg-ajalt ranget suitsetamiskeeldu.
Pariisi Jumalaema kiriku torni renoveerimistööde tarbeks tellingud paigaldanud ettevõte kinnitas täna, et töölised eirasid aeg-ajalt ranget suitsetamiskeeldu. Foto: HOUPLINE-RENARD/SIPA / HOUPLINE-RENARD/SIPA / Scanpix

Pariisi Jumalaema kirikut renoveerinud töötajad eirasid ranget keeldu ja tegid ametipostil suitsu, tunnistas peatöövõtja, ent eitas siiski suitsetamise seost eelmisel nädalal katedraalis puhkenud tulekahjuga.

«Olid kolleegid, kes aeg-ajalt murdsid reeglit ja me kahetseme seda,» ütles renoveerimistöödeks tellingud paigaldanud ettevõtte Le Bras Freres pressiesindaja uudisteagentuurile AFP eitades siiski suitsetamise seost puhkenud tulekahjuga. «Mingil juhul ei saa sigaretikoni olla Norte Dame'i põlengu põhjuseks.»

Pressiesindaja Marc Eskenazi ütles, et mõned ehitajad on politseile tunnistanud, et tegid mõnikord katedraali ehitustööde ajal suitsu. 

Kiriku renoveerimistööde alguses oli kehtestatud karm suitsetamiskeeld kiriku teravatipulise torni ümber paigutatud tellingutel, aga kuna kõrgetelt tellingutelt alla tulemine võttis väga kaua aega, eiras osa ehitajaid keeldu.

Eskenazi sõnul pole aga võimalik, et sigaretikoni oleks võinud põhjustada põlengu, mis hävitas eelmisel nädalal Pariisi sümboliks oleva katedraali 12. sajandist pärineva puidust katuse.

«Igaüks, kes on püüdnud kodus tuld süüdata teab, et seda ei saa teha sigaretikoni vastu puuhalgu pannes, siis ei juhtu midagi,» sõnas pressiesindaja.

Juurdlus tulekahju põhjuste väljaselgitamiseks jätkub. Ühe põlengu võimaliku põhjusena nähakse ajutist lifti, mis paigaldati katedraali teravatipulisse torni renoveermistöödeks vajalikele tellingutele. Ent ka selle teooria lükkas pressiesindaja ümber.

«Mootorid probleemi ei põhjustanud,» ütles Eskenazi. «Igal juhul asusid need kirikutornist kaugel eemal ja on tehtud kindlaks, et tulekahju sai alguse hoone seest.»

Möödunud esmaspäeva õhtupoolikul teatati, et Prantsusmaa pealinna üks olulisemaid sümboleid Jumalaema kirik on mattunud leekidesse. Tänu tuletõrjujate edukale tööle suudeti siiski päästa katedraali kaks kuulsat torni, kellad, klaasaknad ja suurem osa kiriku sees olnud kunstiväärtustest. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles