Pompeo ennustab konarlikke kõnelusi Põhja-Korea tuumaprogrammi üle

Copy
USA välisminister Mike Pompeo (paremal) koos Katari ametivenna Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thaniga kolmapäeval Washingtonis USA välisministeeriumis.
USA välisminister Mike Pompeo (paremal) koos Katari ametivenna Mohammed Bin Abdulrahman Al-Thaniga kolmapäeval Washingtonis USA välisministeeriumis. Foto: AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo ütles kolmapäeval, et ootab lähitulevikus «konarlikke» kõnelusi Põhja-Koreaga, kuid avaldas endiselt lootust potentsiaalselt läbimurdelise kokkuleppe saavutamiseks riigi tuumavabaks muutmises. 

Tuumarelvitustamiskõnelused on seisakus alates veebruari lõpus kavandatust varem ja kokkuleppeta lõppenud Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni teisest kohtumisest. 

Eelmisel nädalal nõudis Põhja-Korea Pompeo kõrvaldamist tuumakõnelustelt, süüdistades teda läbirääkimiste nurjamises ning Kimi väärikuse solvamises. 

USA välisminister ütles usutluses CBS Newsile, et Hanoi tippkohtumine oli avalikult kajastatust «nüansirikkam».

«See kujuneb konarlikuks ja katsumusterohkeks. Ma loodan, et meil avaneb veel mitu võimalust tõsisteks vestlusteks selle üle, kuidas seda protsessi edasi viia,» lausus Pompeo diplomaatilise protsessi edasise käigu kohta.  

Põhja-Korea on nõudnud riigile kehtestatud sanktsioonide leevendamist ning Trump on korduvalt kinnitanud, et tema suhe Kimiga on jätkuvalt hea. 

Pompeo seevastu on nõudnud maksimaalse surve hoidmist Pyongyangil kõikhõlmava leppe saavutamiseni Põhja-Korea tuumaprogrammi lammutamise üle. 

Ühendriikide esidiplomaadi sõnul on põhiline varasemates diplomaatilistes protsessides Põhja-Koreaga tehtud viga neile «rahaportsu andmine liiga vähese eest». 

«Me oleme kindlameelsed selles, et ei kavatse seda viga korrata. Ma usun, et põhjakorealased näevad seda üsna selgelt,» ütles ta. 

Eelmisel aastal neli korda Pyongyangi külastanud Pompeo on enda sõnul absoluutselt veendunud, et Kim tahab astuda suure sammu tuumarelvade loovutamiseks Põhja-Korea isolatsioonist väljatoomise eest. 

«Ainult aeg näitab seda kindlalt, kuid ma olen näinud piisavalt, uskumaks, et on olemas tõeline võimalus viia sealsel poolsaarel läbi põhimõtteline strateegiline pööre,» ütles USA välisminister. 

Põhja-Korea liider peab neljapäeval oma esimese tippkohtumise Vene presidendi Vladimir Putiniga. 

Kim on alates 2018. aasta märtsist kohtunud neli korda Hiina presidendi Xi Jinpingiga, kolm korda Lõuna-Korea riigipea Moon Jae-iniga, kaks korda Trumpi ja kord Vietnami presidendiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles