Trump kahtleb uue presidendikandidaadi vaimses võimekuses (1)

Postimees
Copy
Endine USA asepresident Joe Biden teatas täna, et pürgib demokraatide presidendikandidaadiks.
Endine USA asepresident Joe Biden teatas täna, et pürgib demokraatide presidendikandidaadiks. Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP / Scanpix

Endine asepresident Joe Biden teatas täna pürgimisest demokraatide presidendikandidaadiks ja kuigi Bideni näol on tegemist demokraatliku partei valijate poolt armastatud mehega, kellele arvamusküsitlustes avaldatakse suurt toetust, ei pruugi ta analüütikute sõnul olla president Donald Trumpi alistamiseks parim kandidaat. Trump ei jätnud Bideni kandideerimist märkamata ja avaldas juba esimese solvangu kandidaadi aadressil.

«Tere tulemast võistlusesse, Unine Joe. Loodan, et sul on vaimset võimekust, kuigi kahtlen selles, et viia läbi edukas esimene kampaania,» kirjutas Trump Twitteris. «See saab olema vastik - sa puutud kokku inimestega, kellel on tõesti väga haiged ja nõrgamõistuslikud ideed. Ent kui sa selle läbi teed, siis näeme stardipunktis.» 

Joe Bideni teadet presidendikandidaadiks prügimiseks oodati juba kuid, täna tegi ta viimaks avaliku pöördumise ja kinnitas oma otsust.

«Meie riigi põhiväärtused, meie roll maailmas, meie demokraatia - kõik, mis on teinud Ameerikast Ameerika - on kaalul,» kirjutas Biden täna Twitteris. «Seepärast teatan täna enda kandidatuurist Ameerika Ühendriikide presidendi ametikohale».

Aastatel 2009-2017 president Barack Obama valitsuses asepresidendina töötanud Biden on 76-aastane ja kandideerib presidendikandidaadiks kolmandat korda. Bideni teade kandideerimisest tähendab, et praeguseks hetkeks on oma soovist saada demokraatide presidendikandidaadiks teada andnud täpselt 20 demokraatliku partei liiget.

Viimases Real Clear Politicsi arvamusuuringus toetas Bidenit 31 protsenti neist, kellelt küsiti, kes neile demokraatide kandidaatidest eelvalimistel meeldib. Teisel kohal oli Bernie Sanders 23 protsendiga.

Kuigi arvamusküsitluste järgi on ta valijate seas väga populaarne, ei oleks ta analüütikute sõnul parim vastane, et lüüa 2020. aasta valimistel vabariiklasest presidenti Donald Trumpi.

Ameerika Ühendriikide endine president Barack Obama ja asepresident Joe Biden.
Ameerika Ühendriikide endine president Barack Obama ja asepresident Joe Biden. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS / Scanpix

Vaadetelt tsentrisse kuuluv Biden seisab esiteks silmitsi tugeva survega demokraatliku partei vasakpoolselt tiivalt, mida esindavad mitmed tugevad presidendiks kandideerivad parteiliikmed, näiteks senaator Bernie Sanders ja üks naiskandidaatidest Elizabeth Warren. «Mulle on öeldud, et uued vasakpoolsed hakkavad mind kritiseerima,» tunnistas Biden eelmisel kuul ka ise.

Ent veelgi suuremaks probleemiks presidendivalimiste võitmisel võib pidada asjaolu, et Bideni näol on tegemist vastumeelse kandidaadiga paljude nende valijate jaoks, kes ei toetanud endist presidenti Barack Obamat. Seega kõik need valijad, kes ei ole tulihingelised Donald Trumpi toetajad ja tahaksid protestiks valida demokraatliku partei kandidaati, ei pruugi seda teha, kui kandidaadiks on Biden.

Isegi Trump on öelnud, et tema unistus oleks astuda presidendivalimistel vastu just Bidenile.

Guardiani ajakirjanik Cas Mudde ütles, Bideni näol on tegemist täpselt sellist tüüpi demokraatliku partei poliitikaga, keda vabariikliku partei eelistajad vihkavad. Ta on professionaalne poliitik, kes töötanud Washingtonis 45 aastat ja keda seostatakse selgelt Obamaga. Viimast peavad vabariikliku partei pooldajad Mudde'i sõnul aga antikristuseks.  

Kahtlemata võib Bideni miinuseks pidada tema vanust. Kui ta presidendivalimised võitma peaks, oleks ta ametisse astudes 78-aastane ja see teeks tema kõige vanema ametisse astuva presidendi. Ta oleks kaheksa aastat vanem Trumpist, kui viimane ametisse astus ja üheksa aastat vanem 1980. aastal presidendiks saanud Ronald Reaganist.

Veel on analüütikud välja toonud, et demokraatliku partei valijate jaoks on Bideni näol tegemist lihtsalt liiga igava kandidaadiga, sest tegemist on vanemaealise valge mehega. Suur osa valijaid sooviks presidendiametis näha kas naist või mõne vähemuse esindajat.

Kamala Harris.
Kamala Harris. Foto: LOREN ELLIOTT / REUTERS / Scanpix

Seetõttu ennustatakse üsna häid võimalusi presidendikandidaadiks saada ka 54-aastasele Kamala Harrisele, kes on naine ja ühtlasi Jamaica päritolu. Populaarsust on kogunud ka 46-aastane Beto O’Rourke, kes on paljudele sümpaatseks muutunud tänu oma vahevalimiste kampaaniale.

Siiski on nende näol tegemist ameeriklaste jaoks veidi tundmatute poliitikutega, kes peavad laiema populaarsuse kogumiseks end rahvale tuttavamaks tegema. 

Bideni positsiooni kõigutab ka hiljuti päevavalgele tulnud ahistamisskandaal. Nimelt on seitse naist rääkinud, kuidas populaarne poliitik puudutas neid ebamugavust tekitanud viisil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles