Fotouudis: pardimamma asus taas keset linnadžunglit mune hauduma

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Emapart Tartu südalinnas.
Emapart Tartu südalinnas. Foto: Margus Ansu

Kolmandat aastat järjest tegutseb Tartu kesklinnas emapart, kes asus oma mune hauduma lausa inimeste keskel. Tunamullu haudus part ühe söögikoha juures, mullu Hansakeskuse bussipeatuse lillekastis. Sel aastal on lind valinud haudumiskoha taas söögikoha lähedale.

Muidugi ei või täie kindlusega väita, et see on üks ja sama pardimamma, kuid välistada seda ei saa. Eesti ornitoloogiaühingu linnukaitse programmijuht Veljo Volke nentis, et igal juhul on tegemist kurioosumiga ning pigem on ikkagi haruldane, kui part otse keset inimtegevust oma mune hauduma asub.

«Aga ju on ta siis nii kaua linnas elanud ja linnaeluga kohanenud ning arvab, et sellistes kohtades on võimalik edukalt pesitseda,» märkis Volke.

Küll manitses Volke inimesi linnu juurest kaugemale hoidma ning talle mitte toitu andma, sest vajaliku nokaesise saab part jõest edukalt ise kätte.

Tavaliselt ehitab sinikaelpardi emaslind pesa hästi varjatud kohta maapinnal ning muneb sinna 9–13 muna. Haudumine algab pärast viimase muna munemist ning kestab 26–28 päeva. Mullune bussipeatuses haudumine pardimammal edukaks ei osutunud, sest munad osutusid viljatuks, kuid oma pojad ta lõpuks ikkagi sai, kui Eesti metsloomaühingu inimesed poetasid talle pessa kolm emata jäänud pardipoega. Part võttis pojad omaks ning mai lõpus toimetati pardipere botaanikaaia tiiki.

Copy
Tagasi üles