Filipiinide president ähvardas Kanadale prügi pärast sõja kuulutada

Copy
Filipiinid on niigi hädas saareriiki uputava prügiga, mistõttu valmistavad Kanadast ekslikult Filipiinide sadamatesse saadetud sajad konteinerid prügiga riigis palju meelepaha.
Filipiinid on niigi hädas saareriiki uputava prügiga, mistõttu valmistavad Kanadast ekslikult Filipiinide sadamatesse saadetud sajad konteinerid prügiga riigis palju meelepaha. Foto: Romeo Ranoco / Reuters / Scanpix

Filipiinide president Rodrigo Duterte ütles, et on valmis kuulutama Kanadale sõja seoses Kanadast saareriiki saabunud prügi täis merekonteineritega.

Rohkem kui sada konteinerit, mis olid täidetud prügiga, saabusid Kanadast Filipiinidele 2013. ja 2014. aastal. Konteinerid on tänaseni mitmes Filipiinide sadamas ja toonud kaasa keskkonnaaktivistide protestid. Filipiinide võimude sõnul võtsid nad konteinerid ekslikult vastu prügiettevõttelt Chronic Plastics ja nüüd palub riik Kanadal prügi tagasi võtta. 

Väidetavalt pidi ligikaudu 2450 tonni prügi näol olema tegemist ümbertöödeldavate jäätmetega, aga hiljem selgus, et konteinerid olid täis vana elektroonikat ja koduse majapidamise prügi, mida ümber töödelda ei saa.

«Ma kuulutan nende vastu sõja. Ma ütlen, Kanada, et su prügi on peagi teel. Valmistu suurejooneliseks vastuvõtuks. Kui tahad, söö see ära,» ütles Duterte sel nädalal. «Sinu prügi tuleb tagasi koju.»

Ühe variandina prügi kasvõi pealtnäha Kanadasse toimetada näeb president võimalust konteinerid Filipiinidel asuva Kanada suursaatkonna territooriumile tühjendada. 

Eile avaldas Kanada suursaatkond Manilas vastulause ja kinnitas, et riik on valmis tegema Filipiinide valitsusega koostööd probleemi lahendamiseks. 

Tüli prügi pärast on kahe riigi suhetele tugevat mõju avaldanud. 2016. aastal otsustas Filipiinide kohus, et Kanada peab prügi tagasi võtma, ent Kanada peaministri Justin Trudeau sõnul ei võimalda Kanada seadused seda teha. Seetõttu on riik teinud samme seaduse muutmiseks, aga tänaseni pole prügi Filipiinidelt ära viidud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles