Kaliningradi leedulased on topeltkodakondsuse rahvahääletuse vastu

BNS
Copy
Leedu lipp.
Leedu lipp. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa Kaliningradi oblasti leedulased peavad diskrimineerivaks 12. mail toimuvat referendumit topeltkodakondsuse üle ja kavatsevad hääletada vastu.

«Kinnitame, et rahvahääletuse tekstis on mõne riigi leedulaste ja Leedu kodakondsusele õigust omavate isikute jaoks diskrimineerivaid sätteid, mis tõukavad lõplikult eemale meie kolmandates riikides elavad kaasmaalased,» seisis neljapäeval avalikustatud Kaliningradi leedulaste arvamuses.

«Seepärast meie, Kaliningradi oblasti leedu kogukonna liikmed kutsume Leedu avalikkust üles hääletama põhiseaduse 12. artikli muutmise vastu,» seisis kogukonna eestseisuse kinnitatud seisukohas.

Maailma Leedulaste Kogukond soovib, et rahvahääletusel muudetaks põhiseadust ja Euroopa Liidu ja NATO-ga lõimumise nõuetele vastavatesse riikidesse elama asunud leedulastel lubataks olla kahe riigi kodanikud.

Kaliningradi oblasti leedulased märgivad oma eriarvamuses, et topeltkodakondsus lubatakse vaid nende riikide elanikele, kes vastavad Euroopa Liidu ja NATO-ga lõimumise nõuetele ning Ukrainas, Kasahstanis, Venemaal ja Valgevenes elavad leedulased visatakse üle parda. 

Vene leedulased paluvad võimudel mitte unustada ka mõtet leedulase passist ja seadustada dokument, mis võimaldaks leedu päritolu inimesel kodumaale tulla ja viibida seal viisapiiranguteta, õppida ja töötada ning taastada esivanemate kodakondsus.

Leedu seimi ja Maailma Leedulaste Kogukonna komisjon leidis, et leedulase pass pole paslik viis seadustamaks riigi ja välismaal elavate leedulaste suhet, Kaliningradi leedulaste arvates annaks see aga võimaluse ka neil käia Leedus ja seal töötada loomata  mitmele riigile antud truudusvannete vastuolu ja võimaldades rahvuskaaslaste ühtehoidmist. 

Topeltkodakondsuse lubamine pannakse Leedus rahvahääletusele 12. mail presidendivalimiste ajal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles