Pentagoni sisejuurdlus ei leidnud Shanahani eetikareeglite rikkumist

Copy
USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan.
USA kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahan. Foto: Reuters / Scanpix

Pentagoni sisejuurdluses kaitseministri kohusetäitja Patrick Shanahani ja tema endise tööandja Boeingu sidemete kohta ei leitud, et Shanahan oleks rikkunud eetikareegleid.

Kolmkümmend aastat Boeingus töötanud Shanahani süüst vabastanud raport annab president Donald Trumpile võimaluse ta lõpuks ametlikult kaitseministriks nimetada. Tema kandidatuuri peab heaks kiitma ka senat.

«Me jõudsime järeldusele, et härra Shanahan järgis igati oma eetikakokkulepet ja eetikakohustusi Boeingu ja tema konkurentide ees,» ütles Pentagoni peainspektori büroo.

Riiklik järelevalveorgan Kodanikud Washingtoni Vastutustunde ja Eetika eest (CREW) esitas märtsis  peainspektorile kaebuse, väites mitmele meediaväljaandele tuginedes, et Shanahan olevat laitnud Lockheedi hävitajat F-35 ja kiitnud Boeingu F-15X.

«Härra Shanahan kiitis valitsuse lepingute aruteludel korduvalt Boeingut, öeldes, et Boeing oleks palju parem kui tema võistleja Lockheed Martin,» ütles CREW.

Nii käitudes võis kaitseministri kohusetäitja rikuda Pentagoni eetikareegleid, lisati kaebuses.

Pentagon algatas sisejuurdluse, et välja selgitada, kas Shanahan rikkus asekaitseministrina eetikareegleid Pentagoni koosolekutel USA lennukitootja Boeingu võistlejat Lockheed Martinit halvustades.

Shanahan sai 1. jaanuaril pärast kaitseminister James Mattise ametist lahkumist kaitseministri kohusetäitjaks, kuid Trump ei ole teda seni ametlikult ministrikandidaadiks esitanud. 

Alates 2017. aasta juulist töötas ta asekaitseministrina. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles