Xi lubas kaotada konkurentsivastased riigitoetused Hiina firmadele

BNS
Copy
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: BERTRAND GUAY / AFP

Peking lõpetab riiklike toetuste maksmise ausat konkurentsi takistavatele Hiina firmadele, lubas president Xi Jinping reedel ja vastas sellega USA tähtsale nõudmisele kahe riigi kaubanduskõnelustes.

Xi kordas ka varem lubatut, mille seas olid tariifide vähendamine, kaupade impordi suurendamine ning rohkemate Hiina majanduse sektorite avamine välisfirmadele.

President tegi lubaduse ajal, mil USA läbirääkijad valmistuvad reisima järgmisel nädalal Pekingisse järgmisele kaubanduskõneluste voorule. Kõneluste eesmärk on lahendada kuid kestnud kaubandussõda, milles riigid on teineteisele kehtestanud tariife miljardite dollarite väärtuses kaupadele.

Üks USA kesksetest nõudmistest on, et Hiina valitsus lõpetaks riigi firmadele riikliku abi maksmise.

«Teeme ümber ja kaotame õigustamatud määrused, subsiidiumid ja praktikad, mis vaba konkurentsi takistavad ning turgu moondavad,» lausus Xi tippkohtumisel, mille keskmes on Hiina Siiditee projekt.

«Kohtleme kõiki firmasid ja ettevõtteid võrdselt ning aitame kaasa ärikeskkonnale, mis põhineb turul ja kus valitseb seadus,» lisas ta.

Xi kordas, et Hiina ei kavatse konkurentsieelise nimel oma valuutat devalveerida. Ka see on üks USA pahameele allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles