Video: Aafrika idarannik seisab taas silmitsi hävitava tsükloniga

Postimees
Copy

Aafrika idaosas asuvat Mosambiiki tabas eile õhtul läbi aegade tugevaim tsüklon ja seda vaid viis nädalat pärast seda, kui tsüklon Idai tõttu jättis piirkonnas elu ligi 600 inimest. Täna hommikul nõudis torm esimese inimohvri.

Tsüklon Kenneth jõudis täna hommikul Mosambiigi põhjaosas asuvasse Cabo Delgado provintsi, tuues kaasa tuule kiirusega rohkem kui 200 kilomeetrit tunnis ja tugeva vihmasaju ohu, kirjutas Guardian. ÜRO hoiatas, et tsüklon võib kaasa tuua tulvaveed ja maalihked. 

Mosambiigi eriolukordade instituudi teatel hukkus täna tsükloni tõttu esimene inimene, kes jäi murdunud kookospalmi alla.

Kohalik ajakirjanik Jonas Wazir ütles uudisteagentuurile AFP, et osa halvemini ehitatud maju on juba kokku varisenud ja provintsi pealinn Pemba on jäänud elektrita. 

Tsüklon taba esimesena Cabo Delgado provintsi.
Tsüklon taba esimesena Cabo Delgado provintsi. Foto: NOUR HEMICI / AFP / Scanpix

Meteoroloogid hoiatasid tsüklon Kennethi poolt põhjustatavate kuni viie meetri kõrguste merelainete eest. Wimby rannas majakest omav Anabela Moreira ütles, AFP-le, et pole 15 Pembas elatud aasta jooksul midagi sellist näinud nagu nüüd.

Turistide seas populaarsel Ibo saarel on torm maatasa teinud 90 protsenti hoonetest, teatas AFP.

Ennustuse kohaselt toob tsüklon kaasa ühe meetri jagu sademeid, mida on rohkem kui piirkonnas tavaliselt ühe aasta jooksul sajab.

 

Tsüklon Kenneth hakkas hoogu koguma käesoleva nädala alguses Madagaskari rannikul, seejärel liikus veidi põhja ja tabas Komooride saarestikku, kus tsükloni tõttu kaotas elu kolm inimest ning viga sai hulk maju ja teid.

Pole välistatud, et lisaks Mosambiigile võib tsüklon räsida ka riigist põhjapool asuvat Tansaaniat.

Meteoroloogide sõnul oli Kenneth kolmpäeva õhtul neljanda kategooria orkaan, aga Mosambiiki jõudes oli see natukene nõrgenenud. Siiski on tegemist tugeva orkaaniga ja sellised on piirkonnas tavatud. Tegemist on esimese korraga, kui piirkonda tabab kaks nii tugevat orkaani järjest.

«See on antud piirkonna tsüklonite ajaloos tõeline anomaalia. Mitte kunagi varem pole piirkonda ühel aastal tabanud kaks nii tugevat tormi, ammugi mitte vaid viienädalase vahega nagu nüüd Mosambiigis,» ütles meteoroloog Eric Holthaus.

Tsüklon Idai surmas märtsi keskpaigas Mosambiigis, Malawis ja Zimbabwes üle 700 inimese ning jättis tuhanded kodutuks. Torm mõjutas vähemalt 1,85 miljonit inimest. 

Foto: IBRAHIM YOUSSOUF / AFP / Scanpix

Meteoroloogi sõnul on tsükloniga kaasneda võiv vihmasadu ülemaailmses kontekstis täiesti ekstreemne, aga samas usub ta, et kliimamuutuse tõttu saavad sellised vihmasajud olema üha tavalisemad. Vihmasadu, mis ulatub kuni pooleteise meetrini, oleks Mosambiigi inimeste jaoks katastroofiline.

«Meil on tugevad argumendid arvamaks, et kogu maailmas hakkavad vihmasajud muutuma üha intensiivsemaks. See tähendab, et riigid saavad küll senise aastase sademete koguse, aga palju lühema aja jooksul, sest atmosfäär on soojem ja see toob kaasa intensiivsemaid äikesetorme, mis ühtasi põhjustavad tugevama vihmasaju,» ütles Hotlhaus.

«Sel põhjusel saame Kennethi selgelt seostada kliimamuutusega. See tsüklon pole lihtsalt äärmiselt tugev vihmasadu, vaid miski, mille teeb tullemaks kliimamuutus,» lisas ta.

Punase Risti töötajad on viimaste päevade jooksul püüdnud kohalikke tsükloni eest hoiatada ja soovitanud neil teha selleks ettevalmistusi. Inimesed on asetanud majade ümbrusesse liivakotid, mõni aga on otsustanud kodust lahkuda.

«Suurem osa neist inimestest elab kohutavas vaesuses. Seega pole neil võimalust istuda autosse ja sõita 200 kilomeetri kaugusele sisemaale. Nad on tormile haavatavad,» ütles Punase Risti töötaja Matthew Carter, kelle sõnul püüab ühing tänaseni toetada inimesi, kes kannatasid vaid viie nädala eest piirkonda tabanud tsüklon Idai pärast.

Räsitud piirkond seisab silmitsi toidu- ja veepuudusega, suur hulk inimesi on kaotanud oma kodud, inimesi ähvardab nakatumine nakkushaigustesse nagu koolera ja malaaria. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles