Eesti Draamateatris kõlab võru keel

Kultuuritoimetus
Copy
1987. aastal esimese võru murdes näidendina ilmunud «Põud ja vihm» kõneleb Madis Kõivu perekonnaloost, Eesti Draamateatris seadis selle lavale Priit Pedajas. Fotol teiste seas Kaie Mihkelson jaHilje Murel.
1987. aastal esimese võru murdes näidendina ilmunud «Põud ja vihm» kõneleb Madis Kõivu perekonnaloost, Eesti Draamateatris seadis selle lavale Priit Pedajas. Fotol teiste seas Kaie Mihkelson jaHilje Murel. Foto: Heikki Leis

Laupäeval, 27. aprillil esietendub Eesti Draamateatri suures saalis Madis Kõivu ja Aivo Lõhmuse võrukeelne näidend «Põud ja vihm Põlva kihelkonnan nelätõistkümnendämä aasta suvõl» Priit Pedajase lavastuses.

«Põud ja vihm Põlva kihelkonnan nelätõistkümnendämä aasta suvõl» on rikas ja mitmekihiline näidend. See on ühekorraga ühe talupere lugu, ehe Võru keele ja maa lugu, möödunud sajandi alguse Eesti lugu ja Euroopa lugu – sel 1914. aasta põuasuvel, mil nad kõik pühiti maailmasõja tulisesse pöörisesse.

1987. aastal esimese võru murdes näidendina ilmunud «Põud ja vihm» kõneleb Madis Kõivu perekonnaloost, mille erinevaid seiku, inimesi ja mälestusi ta oma erinevates teostes üha välja valgustas. „Põua ja vihma“ puhul oli neil koostööks Aivo Lõhmusega ühine siduv tagamaa, ühised Võrumaa lapsepõlvemaastikud, „vere ja maa“ alusel sündinud sõprus, nagu Kõiv hiljem ütles. Imeline võru keel kõlab siin kogu oma lopsakuses ja kujundlikkuses ja on tundliku keelekõrvaga põhja-eestlastelegi kindlasti mõistetav.

Priit Pedajase kohtumine Madis Kõivu loominguga on alati oodatud sündmus, kuuluvad ju siia ritta sellised märgilised lavastused nagu «Kokkusaamine», «Tagasitulek isa juurde», «Filosoofipäev», «Moonsundi Vassel», «Lõputu kohvijoomine» jt. «Põud ja vihm» on kümnes Kõivu tekst, mille Priit Pedajas Draamateatris lavale toob.

Madis Kõiv, Aivo Lõhmus «Põud ja vihm Põlva kihelkonnan nelätõistkümnendämä aasta suvõl» . Lavastaja Priit Pedajas. Kunstnik Pille Jänes. Valgus- ja videokujundaja Kristjan Suits (Tallinna Linnateater). Valguskujundaja assistent Hilja Irdla. Videokujundaja Tauno Makke Osades Martin Veinmann, Kaie Mihkelson, Mait Malmsten, Tiit Sukk,  Karmo Nigula, Teele Pärn, Hilje Murel, Pääru Oja, Marta Laan, Amanda Hermiine Künnapas (külalisena), Laine Mägi, Taavi Teplenkov, Viire Valdma, Tõnu Oja, Tiit Kikas (külalisena).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles