SEB: kas Kagu-Eesti ettevõtted on piirikaubanduse kriisist toibumas?

PM Majandus
Copy
Kaksiklinn Valga ja Valka
Kaksiklinn Valga ja Valka Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eesti väikese- ja keskmise suurusega ettevõttetele (VKE) keskendunud SEB Baltic Business Outlook (BBO) uuringu kohaselt on Valga-, Võru- ja Põlvamaa ettevõtete ootused käibekasvu osas võrreldes aastatagusega kahekordistunud. Ühtlasi on kolmandiku võrra langenud nende VKEde hulk, kes pelgavad käibelangust.

SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen rääkis, et mullu olid lõunaregiooni ettevõtted oma käibekasvude osas Eestis ühed pessimistlikumad ning vaid 8 protsenti vastanutest julges ennustada aastaks 2018 käibekasvu, mis ületaks 15 protsenti. «Aasta tagasi võis pessimismi ühe põhjusena näha hirmu kasvava piirikaubanduse ees, kuid värske uuring näitab, et tänavuseks aastaks on Valga-, Võru- ja Põlvamaa väikeettevõtjate optimism taastunud. Võrreldes aastatagusega on kahekordistunud nende ettevõtete arv, kes ennustavad 2019. aastaks olulist käibekasvu,» ütles ta.

Veelgi märkimisväärsem on langustrend nende ettevõtete seas, kes pelgavad käibelangust. Nimelt kui 2018. aastal kartis käibe kahanemist koguni 62 protsenti ettevõtetest, siis tänavu on sellega arvestanud vaid 4% küsitlusele vastanutest. Uuringu kohaselt on kõige optimistlikumalt häälestatud piirkonna põllumajandus- ja ehitusettevõtted, kes ühtlasi plaanivad teiste sektoritega võrreldes enam teha investeeringuid, mis ületavad 50 000 euro piiri.

Samas paistab silma, et kaguregiooni VKEd on keskmisest tagasihoidlikumad ekspordiplaanide tegemisel. Kui Eesti VKEdest kavatseb olemasolevatel eksporditurgudel laieneda või uusi turge otsida keskmiselt 27 protsenti Eesti ettevõtetest, siis Valga-, Võru- ja Põlvamaal on vastav näitaja 19 protsenti. Ja kui rääkida ainult uutele turgudele laienemisest, siis on pilt veelgi nukram: Põlvamaa ettevõtetest otsib uusi eksporditurge aktiivselt 8%, Võrumaa ettevõtetest 4% ning Valga ettevõtetest alla 1%.

SEB panga BBO uuring näitas veel, et Valga-, Võru- ja Põlvamaa VKEd on üsnagi stabiilsed tööandjad, näiteks koguni 91 protsenti Valgamaa ettevõtetest ei plaani oma töötajate arvu muuta. Põlvamaal VKEde seas on seevastu kasvanud märkimisväärselt huvi välistööjõu värbamise vastu: möödunud aasta 4 protsendilt koguni 19 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles