Kunstita kodu on tühi ja kõle nagu hingeta inimene

, toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kaunid kunstiteosed seintel panevad kodu elama ning muudavad elamise isikupäraseks, põnevaks ja pilkupüüdvaks. Kuidas taiestega kodu ehtida, et tulemus jääks kaunis?

«Kunst loob kodus vaimse atmosfääri ning kodu ilma kunstita on tühi ja kõle nagu inimene ilma hingeta,» usub E-kunstisalongi omanik, galerist ja kunstigurmaan Tiia Karelson. Tema arvates on kunst suurepärane võimalus muuta kodu eriliseks ja pakkuda midagi hingele – ükski kallis laud, tool või diivan seda emotsiooni ei asenda. Samal arvamusel on kunstnik ja sisearhitekt Anita Karma, kelle hinnangul peegeldavad kunstiteosed omaniku sisemaailma, loovad uusi mõttemustreid ja diskussioone ning mõjuvad eriti väärikalt just siis, kui neid on osatud õigesti eksponeerida.

«Vabalt võib näidata eri stiile ja žanre läbisegi, » ütleb Karma.  «Loodusvaateid, graafikat, abstraktseid kujundeid või hoopis fotosid, oluline on vaid see, et tööd omavahel liialt ei konkureeriks ning moodustaksid terviku. Isegi kui alguses tundub, et teosed kokku ei sobi, siis on neid võimalik siduda näiteks samas stiilis pildiraamidega. Samuti mängib suurt rolli kompositsioon, mille abil saab luua visuaalset tasakaalu,» jagab Karma häid nõuandeid teoste nutikaks eksponeerimiseks.

Ka Karelson usub, et kõigil neil žanritel on kodus oma koht, ehkki ta ei soovita panna kõrvuti maali ja fotot, sest tekib ebavõrdne konkurents, mis ei tule kummalegi kasuks. Maali ja fotot võib eksponeerida küll ühes ruumis, kuid need tasub tema arvates paigutada erinevatele seintele.  

Et teos pääseks esile

«Väikesesse tuppa ei tohiks valida suurt teost ning suurde ruumi väikest,» rõhutab Karelson.  «Samuti ei tasuks seinu üle koormata, sest siis ei pääse ükski teos päriselt mõjule.» Seinad ei pea olema heledad, näiteks üksiku musta seina taustal võib kunstiteos olla väga efektne, küll aga peaks need olema ühevärvilised või tagasihoidliku värvilahendusega. «Väga õudne on värviline kunstiteos mustrilise tapeedi taustal,» lisab ta.

Elutuppa võiks panna kõige esinduslikuma teose (näiteks maali), kabinetti graafikat, lastetuppa (laste)joonistusi, söögituppa või kööki natüürmorte, terrassile saab kunstiteose paigutada vaid siis, kui see on ilmastiku eest kaitstud.

«Oluline, et kunstitöö säiliks keskkonnas hästi ja täidaks ruumis oma rolli,» ütleb Karma. Kui kahtlete, millist teost valida ning kuhu see panna, siis soovitab Karma kindlasti konsulteerida galeristi või sisearhitektiga, et leida parim lahendus. Kui on soov teost esile tuua või see asub pinnal, kuhu valgust paistab vähe, siis tasub soetada pildivalgusti.

Kättesaadav unistus

«Teose hinda mõjutab kunstniku tuntus, osalemine näitustel, kuidas teos on säilinud või milliseid vahendeid on töö loomiseks kasutatud, ent kõik see ei pruugi alati olla määravaks,» rõhutab Karma. Noored kunstnikud pakuvad üldjuhul küll soodsamaid hindu kui meistrid, ent kõik tuulutavad aeg-ajalt oma ruume ja tihti võib saada hea hinnaga juba tuntud kunstniku töid. Samuti toimuvad erinevad oksjonid ja kunstiüritused, kus on võimalik saada häid pakkumisi. «Kunst on investeering, see peab kõnetama ja tekitama emotsiooni,» ütleb Karma. Kvaliteetset ja sisukat kunsti leiab igas hinnaklassis.

Karelsoni ütlust mööda on õlimaalid (loodus, lilled, natüürmordid, figuraalkompositsioonid, portreed) hinnaklassilt kõige kallimad, graafika ja joonistused mõneti odavamad. Viimastel aastatel on hakatud just rohkem graafikat väärtustama.  

Kirglikel kunstiarmastajatel soovitab Karma silmad lahti hoida kohvikutes, mille seintel võib märgata põnevaid ja pilkupüüdvaid müügis olevaid töid. Ka disainipoodides leidub alati midagi ägedat ning samuti vanakraamipoodides võib sattuda mõne pärli otsa. «Loomulikult on igas galeriis galerist, kes võib kunstihuvilise ka kunstnikuga otse kokku viia ning muuta taiese valimise eriti personaalseks ja põnevaks protsessiks, mis pakub kindlasti omaette elamust,» räägib Karma. Ta soovitab käia näitustel, et lihtsalt avastada, end harida ja meelt lahutada. «Kunsti ei pea kartma ja sellest ei pea ka kohe aru saama,» räägib Karma julgustavalt. Mõnda teost tulebki korduvalt vaadata, tundma õppida ja teatud aja pärast uuesti taasavastada.

5 nõuannet, kuidas kodus kunsti eksponeerida

Tiia Karelson, E-kunstisalongi omanik ja galerist

  • Ärge riputage kunstiteoseid liiga kõrgele. Madalamal mõjuvad nad palju paremini.
  • Kasutage kodudes riputussiine, nii saate teoseid vahetada ja seinale ei jää inetuid auke.
  • Suur sein vajab suurt korralikku teost, väikesele leidke suuruselt pisem, et tal oleks ruumi «hingata».  
  • Vanematel maalidel vahetage raam. Akvarellide, joonistuste ja graafika puhul ka tagapapp ja paspartuu. See annab väga hea efekti ja raamimisele kulutatud raha on tulemust väärt.
  • Kaitske teoseid otsese päikesevalguse, temperatuuri kõikumiste ja niiskuse eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles