Mida teha, kui koer valib toitu?

Copy
Foto: PetCity

Tõsi, ka lemmikloomadel on maitsemeel ja eelistused, kuid mõnikord juhtub nii, et ühel heal päeval ei soovi koer mingil seletamatul põhjusel enam oma tavapärast põhitoitu süüa ning korraldab näljastreike pannes proovile omaniku närvid ja rahakoti ning lisaks kõigele ka oma tervise. Põhjuseid on mitmeid.

Koera isutus tekib peamiselt kahel põhjusel. Esmalt võib isu languse põhjuseks olla mõni terviserike. Olgugi, et lemmikloomad on sitked ja saavad söögita hakkama mitmeid päevi, tuleb järsu isutuse korral pöörduda siiski veterinaari poole, kes oskab hinnata ka looma üldist füüsilist tervist. Meeles tuleb pidada aga seda, et isegi kui lemmikul puudub söögiisu, tuleb tema joogikaussi alati täita, et organism ei jääks vajaliku veeta.

Kui looma tervis on korras ja see on saanud ka kinnitust, peaks peremees pöörama pilgu peeglisse ja küsima, kas äkki tema ise on looma pirtsakuse toidu suhtes esile kutsunud? Üks põhjus, miks lemmikud põhitoitu järsku vältima hakkavad, on rohked maiused ja lisaampsud inimese toidulaualt. Nii nagu inimestele maitseb sageli rämpstoit üleliia palju, on säärased kodused vahepalad ja maiustused loomale ahvatluseks ja esimeseks eelistuseks. Nii muudetakse oma lemmikud toidu osas järjest valivamaks. Kurb on aga selle juures tõsiasi, et säärase toitmisega tehakse liiga lemmiku tervisele ning nende regulaarse ja täisväärtusliku toitmise juurde tagasi suunamine on üsna keeruline. Kuid mitte võimatu!

Mida sellisel juhul teha?

  1. Veendu, et loom oleks terve (seedimine, hambad, stress)
  2. Vähendada maiustuste kogust
  3. Sööda looma kindla graafiku alusel. Täiskasvanud loom võiks süüa 2 korda päevas. Loomabeebid sagedamini.
  4. Vali loomale kvaliteetne toit. Õpi lugema etiketti ning eelista brände, kus kvaliteetse liha sisaldus on toidus kõrge.
  5. Katseta maitsetega. Võimalik, et sinu koer eelistab kana asemel lõhet või kala asemel lammast.
  6. Muuda kuivtoit maitsvamaks lisades sellele natuke vett või märgtoitu.
  7. Muuda söögiaeg mänguliseks. Toidumotivatsiooni suurendamiseks võid terve toidukorra anda koerale peost, nõudes vastutasuks temalt harjutusi või ülesandeid.
  8. Liigu loomaga rohkem. Värske õhk ja trenn teevad kõhu alati tühjaks!
  9. Ära anna koerale süüa kohe vahetult pärast aktiivset mängu või treeningut. Lase tal rahuneda ja paku süüa umbes poole tunni möödudes. Nii hoiad ära maokeeru tekke. 
  10. Anna koerale süüa enne, kui ise sööma hakkad. Nii väldid võimalust, et loom sinu käest head ja paremat norima tuleb.
  11. Ära hoia täidetud kaussi pidevalt loomale kättesaadavana. Pärast söögiaega võta see eest ja anna tagasi, kui saabub järgmine söötmise kord.
  12. Kui koer pirtsutab toiduga ära mine suurte allahindluste õnge ega osta suuri 12kg suuruseid toidupakke. Pigem soeta koju väiksemaid, näiteks 3-5kg suuruseid, toidupakke.
Copy
Tagasi üles