Ettevõtjad loodavad Merko kiiremini tegutsema panna (1)

Copy

Eile Saaremaa vallavanema Madis Kallase ja abivallavanem Jaan Leivategijaga kohtunud Kuressaare ettevõtjad loodavad, et saavad 6. mail ehitusfirma juhilt vettpidava lubaduse 1. juuniks tööd kesklinnas valmis jõuda.

Eile kogunes ettevõtjate initsiatiivil Saaremaa vallavalitsusse paarkümmend ettevõtjat, kes soovisid vallavanem Madis Kallaselt vastuseid saada Kuressaare keskväljaku remondi venimise ja puuduliku töökorralduse kohta.

“See, et kesklinna ehitus ei saa 1. juuniks valmis, oli meie jaoks üllatus ja me ei ole praeguse olukorraga rahul,” ütles ettevõtjate nimel esimesena sõna võtnud Terje Nepper, Arensburg OÜ juhatuse liige. “Töömehi on selle objekti peal praegu ilmselgelt vähe.”

“See, mis praegu toimub, on valla ehitusosakonna tegemata töö, ja nüüd peavad kõik seda suppi sööma,” leidis aga toitlustusasutust Pritsumaja Grill & Bar pidav Guido Grass. “Need hanked ja graafikud oleks saanud kõik teha paremini, liikluskorraldus oleks pidanud olema läbimõeldum.”

“Probleem pole selles, et keegi justkui ei vastutaks, vaid pigem erinevate instantside vahelises kommunikatsioonis ja koostöös,” lausus abivallavanem Jaan Leivategija.

Tööde mahtu hinnati üle

“Ehitushanke lähtetingimus oli see, et kõige olulisem on tagada see, et jaanipäevast merepäevade lõpuni peab kesklinnas olema võimalik kasutada terrasse ja kesklinna peavad kõik inimesed ligi saama,” selgitas vallavanem Madis Kallas. “Sel hetkel räägiti, et nii mahuka projekti puhul ei saa selliste tingimuste juures ühe aastaga kogu seda tööd ära teha.” Kallase sõnul tehti viga kohe alguses sellega, et eesseisvate tööde mahtu hinnati üle ning oluliselt suurema meesteväega jõuaks ehituse tunduvalt kiiremini valmis.

“See, mille pärast teie ees vabandan ja millest oleme korduvalt rääkinud ka Merko esindajatega – intensiivse ehituse asemel teeb ühes kohas tööd kolm inimest, teises kohas kaks,” ütles Kallas ettevõtjate poole pöördudes. “Merko poolt on tulnud lubadused võtta asja tõsiselt, aga ma ei näe neid lubadusi täitumas. 1. juuni on vahetähtaeg, kus peaks taastuma normaalne elurütm Kuressaare kesklinnas ja selle lähiümbruses, aga kui järgmiseks nädalaks mehi juurde ei saa, on tähtajaks valmis jõuda väga keeruline.”

“Kui kogu platsi peal töötab neli meest, siis seda tööd 1. juuniks kindlasti valmis ei tee,” tõdes OÜ Saare Kinnisvara juhatuse liige Toomas Tarus. “Täna rääkis üks proua: kui meil oleks Teeme Ära talgud ja iga kuressaarlane paneks siia Kuressaare kesklinna ühe kivi maha, oleks meil see plats ruttu kaetud.”

Neli meest on liiga vähe!

Kui Merko põhjendab tööde venimist oskajate meeste puudusega, siis Nepperi hinnangul oleks kindlasti võimalik mingi lahendus leida. “Pöörduda tasuks kasvõi töötukassa poole või kasutada rohkem alltöövõtjaid,” tõi Nepper näiteks. “Meie kohalikud ettevõtjad tuleks ehk  appi, et lahendus leida.”

Nii mõnigi ettevõtja leidis, et kui kesklinna saanuks ehitada Saaremaa ettevõtted, oleks ehitustööd juba ammu valmis. Samuti polnud ettevõtjad rahul Hiinas toodetud betoonplaatide ega osa seni tehtud tööde kvaliteediga.

“Ferrumi nurgapealse kõnnitee koha pealt palun: ärge seda veel puutuge,” ütles Toomas Tarus. “Las see seal esialgu olla häbiplekiks või maamärgiks, aga seal peal saab vähemalt käia!”

MADIS KALLAS: Mina teen kõik endast oleneva, et Merkot kiiremini tegutsema mõjutada.” 

Kõik ettevõtjad olid seda meelt, et praegust liikluskorraldust tuleb kiiremas korras muuta, kuna isegi lähedal asuvasse sihtpunkti tuleb sõita kilomeetrite pikkuse ringiga ning paljudesse kohtadesse ei pääse isegi kaubavedude jaoks.

Terje Nepperi sõnul oleks suur abi sellestki, kui Lossi tänaval, mis praegu suletud, avada liikluseks kasvõi üks suund. “See taastaks linnas normaalse liikluse,” tähendas Nepper. “Need Cramo aiad ei maksa midagi, et tänava üks pool liikluseks kinni panna ja seal ehitusega jätkata. Samas saab teises suunas tagada ohutu liikluse.” Nepper lisas, et liiklust saab suunata olenevalt sellest, millal valmivad Kitzbergi ja Lossi tänava ning Pargi ja Lossi tänava ristmik.

Madis Kallas kinnitas, et kaks nädalat tagasi saadud info, et ka Torni tänav on kavas sulgeda, tuli talle ebameeldiva üllatusena. “Kuna see ei ole normaalne, kui korraga on kinni kesklinn, Pargi tänava läbisõit ja Torni tänav, lükkasime Torni tänava sulgemise edasi nii kauaks, kuni kesklinnast läbi sõita saab.”

Üks kohtumisel kõlanud ettepanek oli avada linnuse tagant läbi viiv Kalda puiestee ühesuunalisena ka autoliiklusele, mitte ainult Atko liinibussile.

Madis Kallase sõnul tuleb Merko juhatuse esimees 6. mail Kuressaarde ning tema vallavanemana püüab korraldada Merko esindaja ja Kuressaare ettevõtjate kokkusaamise.

“Mina teen kõik endast oleneva, et Merkot kiiremini tegutsema mõjutada,” ütles vallavanem. “Kuna suuremal väel on suurem võim, siis mida rohkem teid, ettevõtjaid on, seda suurem on teie võimalus ehitajat survestada.”

“Positiivne on see, et vallavanem lubas: tema püüab olukorda paremaks muuta,” ütles Guido Grass pärast kohtumist. “Praegu on meie lootused 6. mai kohtumise peal – et vallavalitsus ja Merko võtaksid selle kesklinna ehitusega seotud probleemi väga tõsiselt käsile.”

“Ma nii väga loodan, et meil õnnestub Merkot – mis on ju ometi lugupeetud ettevõte, pealegi börsiettevõte – veenda tegutsema oluliselt kiiremini, kui tähtajad ette näevad,” lausus Terje Nepper. “Oluline on, et 1. juuniks oleks linn turismihooajaks valmis.”

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles