Saite, mis tahtsite!

Marko Pomerants
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Valimised on selleks korraks ühel pool ja Eesti rahvas on avaldanud arvamuse oma lemmikvärvi kohta. Kollane on tulnud võitjaks. Kollakad juuksed, aga ka rohekas kleidike, või siis pigem maika, mis muidugi lühike veidike. Ida-Virumaa on valimiste kaardil tavapäraselt roheline, pole erand seegi kord.

Miks otsustas mujal riigis ligi kolmandik Eesti rahvast Reformierakonna poolt hääletada, jääbki ilmselt saladuseks. Teoreetilised variandid võiksid olla järgmised: inimesed peaaegu kõigis Eestimaa nurkades on Reformierakonna poliitikaga rahul, virisevad küll, et maa tühjeneb rahvast ja läheb lausa välismaale ning erakond küll põllumehi ei toeta, aga mis seal ikka parata.

On ka selline variant, et veelgi hullema olukorra ärahoidmiseks nähti keskerakondlikust valitsusest päästjana Reformierakonda. Eks neid teoreetilisi põhjusi võib veel olla. Näiteks, et see osa, kes muutusi ei taha, on enamuses. Sotsid deklareerisid siin valimiste eel, mis nemad kõik kümne kuuga on ära teinud, mida teised pole seitsme aastaga suutnud. Aga sellisele töövõitude hulgale vastas valija ükskõikselt. Ida-Virumaa valija seda Keskerakonna käest päästmist ei soovinudki. Siin peaks nüüd olema sotsiaalmeediast tuntud naeru- või nutunägu, sõltub vaataja vaatenurgast.

Mis toimus Ida-Virumaal? Kandidaate oli eelmiste riigikogu valimiste aegu 68 ja seekord 61. Toona Rahvaliit veel hingitses ja Rohelised natuke ka.

Oluline muutus eelmise korraga võrreldes on kolme uue jõu soov muutusi esile tuua. Peaaegu päris uueks jõuks võib nimetada siiski vaid Vabaerakonda. EKRE on teise elu saanud Rahvaliit, kus eelmisest erakonnast pärit liikmeskond, mida polnud vaja koguma hakata, ja erakonna nimes sõna "rahva". Andku saate "Looduslik valik" rabakaaslane Kristiina Ojuland mulle andeks, aga RÜE-t ikka jõuks nimetada ei saa. Öeldakse ju, et ka üks on sõdur lahinguväljal, aga seda ühtsust polnud piisavalt.

Kui ma väitsin, et stabiilsuse soovijaid oli riigis rohkem kui muutuste tahtjad, siis kehtib see ka Ida-Virumaa kohta. Lihtsustatult võib öelda, et Ida-Viru valija käitub vana viisi edasi. Kui naabermaakonnas Lääne-Virumaal hääletas kolme uue poolt 5000 inimest, siis Ida-Virumaal vaid veidi üle 2000 inimese. Keskerakonna toetajate 58-59 protsenti paistab erakonnale nagu laulatatud olevat. Sotsidel küll tundub veidi lisatoetust tekkinud olevat. Sedagi tänu Jevgeni Ossinovskile, kes on pool sotsidest.

Ma julgen väita, et ega eriliseks täiendavaks demokraatiavohanguks inimressurssi jätku. Seda igal tasandil. Vana tõde kohalike valimiste puhul, aga tõene ka riigikogu valimistel. 61 kandidaadist 20 said alla saja hääle ja kui ka kuni kahesaja hääleni jõudnud kandidaadid lisame, saame selleks arvuks 33. Samas on iga hääl erakonnale abiks.

Tore, et oli erisuguseid debatte, kus sai oma erakonna programmi tutvustada ja vaielda konkurentidega erisuguste lahendusteede üle Eestimaa kitsaskohtade parandamiseks. Samas kutsun ma järgmistel valimistel üles suuremale kogukondlikule initsiatiivile, et üksikute kandidaatide algatusel toimuvate kohtumiste asemel oleks rohkem sisulisi kandidaatide arutelusid ka väiksemates kohtades. Rahva ette tulijate puudust ei tohiks olla, enamikul erakondadel ju üheksa kandidaati võtta. Muidugi, teinekord on mõnele kandidaadile võib olla heagi, kui ta valijad teda mõtteid avaldamas ei kuule.

Ida-Viru vaatevinklist polegi midagi hullu juhtunud. Seitsmest saadaval olnud mandaadist kuus on saanud nime taha. Ida-Virumaal ei ole ka megaprobleem vahekord kohalike ja külaliskandidaatide vahel. Külaliskandidaadid sillutasid kohalikele tee Toompeale. Rahvalt said hääli mõlema koolkonna esindajad, nii üle- kui mõistlikud lubajad.

Mul on muidugi kahju, et riigikogu liikmete hulgas pole ühtegi Ida-Virumaalt valitud IRLi poliitikut. Uued valimised on juba nelja aasta pärast, katsume olla paremad ja siis ilmselt taas juba ajaloost tuntud ühises Virumaa valimisringkonnas.

Ida-Virumaa valija on olnud laias laastus sama (vähe) aktiivne kui neli aastat tagasi. Selle artikli kirjutamise ajal räägib Savisaar telekas, et see e-häälte värk on ikka kahtlane. Samas on veerand Ida-Virumaa e-häältest antud Keskerakonnale ja ka selles kategoorias võit, kuigi napp.

Vaatame, mis lähipäevad toovad ja kuidas valimistulemuse realiseerimine konkreetsemaks hakkab minema. Teie olete oma sõna öelnud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles