Rahva käes on tuhandeid ohtlikke signaalrakette

Jaano Martin Ots
Copy
Punane signaalrakett. Foto on illustreeriv.
Punane signaalrakett. Foto on illustreeriv. Foto: www.aliros.ee

Erinevalt uusaastaööl taevasse paugutatavast saluudist on merepürotehnika saatuseks kasutamata jääda ning aeguda. Laeva või paadi varustuses peab olema meresõidukategooriale vastav hulk aegumata ning sertifitseeritud signaalrakette ja säratulesid. Kasutamistähtaja ületanud raketid ja tõrvikud muutuvad probleemjäätmeteks, mida aga keegi ei käitle.

Lõhkeainet sisaldavat pürotehnikat ei või panna olmeprügi hulka, kuid neid ei võta vastu ka ohtlike jäätmete käitlejad. Signaalraketti ei tohi lusti pärast taevasse lasta ja nii teinu on hakkama saanud väärteoga. Ometi saadakse suuremast osast aegunud merepürotehnikast lahti just sel viisil. Ühest sellisest põles aastavahetusel maha Nurmiko aiandi kasvuhoone. Kui palju vedeleb aegunud pürotehnikat paadikuurides, ei tea keegi.

Täna alustas päästeamet Tallinna, Lohusalu, Leppneeme ja Pärnu jahisadamas kogumisaktsiooni, kus väikelaevnikud saavad ära anda aegunud signaalrakette, säratulesid ja suitsusignaale. Kasutamistähtaja ületanud pürotehnika võib käituda ettearvamatult, mistõttu peab seda hävitama nagu lõhkekeha.

Politsei- ja piirivalveameti merevalvekeskuse vanem Ivar Treffner ütles, et päästeameti kampaania on väga tänuväärne ning et punase raketi päeva nime all on kogumiskampaaniaid korraldanud ka politsei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles