Sotsiaalministeerium: arstid peavad andmeid esitama vastavalt kehtivale korrale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet koos minister Hanno Pevkuriga.
Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet koos minister Hanno Pevkuriga. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Arstidele ei ole antud lubadust IT-lahenduse varasema valmimise osas, see tähendab, et eelnõu jõustumisaeg on plaanipärane ning arvestab eeldatavat IT-lahenduse valmimise aega, ütles sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normet.


«Eelnõu algses variandis oli kavandatud jõustumisajaks 1. jaanuar 2012, ent sellega poleks kaasnenud ka IT-lahendust. Ekspertarstid oleksid saanud juurdepääsu kõikidele tervise infosüsteemis (TIS) sisalduvatele isikuandmetele,» selgitas ta

Kuna justiitsministeerium ega andmekaitse inspektsioon asekantsleri sõnul sellise piiramatu ligipääsuga andmetele ei nõustunud, algatati IT-lahenduse väljatöötamine. «Selle tulemusena antakse puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamiseks ligipääs TIS-is olevatele isikuandmetele üksnes piiratud ulatuses,» ütles Normet.

«Eelnõu jõustumisaeg 1. märtsil 2012 on perearstide nõudmine, mis paraku ei arvesta planeeritud IT-lahenduse valmimise tempot,» lisas ta.

Normeti sõnul on sotsiaalkindlustusameti ja perearstide seltsi esindajad alates septembrist katsetanud enam kui 300-l juhul puude raskusastme ja/või pikaajalise töövõimetuse määramist tervise infosüsteemi andmete alusel.

«Pilootprojekti tulemusel on selgunud, et andmete kvaliteet on ekspertiisi tegemiseks piisav olnud vaid 60 protsendil juhtudest. Kokku pakub Eestis perearstiabi 473 asutust, neist 75 ei ole tänase seisuga TIS-iga liidestunud ning näiteks 153 asutust on saatnud alla kümne dokumendi,» selgitas ta.

«Eelnõu jõustumisega ei tühistata hetkel kehtivat puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamise menetluskorda, vaid luuakse uus täiendav menetluskord. Sotsiaalkindlustusameti ekspertiisiga tegelevatele ametnikele ja ekspertarstidele antakse ligipääsuõigus TISis olevatele isikuandmetele,» lisas Normet.

Need pere- ja eriarstid, kes edastavad isikute terviseandmeid tervise infosüsteemis, ei pea edaspidi enam täitma terviseseisundi kirjelduse vorme. Samas säilitatakse paralleelselt arstidele võimalus edastada isikute tervislikku seisundit kirjeldavad andmed sotsiaalkindlustusametile ka terviseseisundi kirjelduse vormil.

«Eesti Perearstide Selts ja Eesti Patsientide Esindusühing esitasid 17. jaanuaril 2011 kirjaliku avalduse õiguskantslerile, milles juhtisid tähelepanu püsiva töövõimetuse ja puude raskusastme tuvastamise süsteemi kitsaskohtadele. Ühtlasi palusid nimetatud organisatsioonide esindajad õiguskantsleril hinnata kehtiva puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamise korra vastavust põhiseadusele,» ütles Normet ning lisas, et õiguskantsleri vastuses sellele avaldusele seisis, et kehtiv puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamise kord on põhiseadusega kooskõlas.

«Kuni uue menetluse jõustumiseni tuleb arstidel edastada sotsiaalkindlustusametile isikute terviseandmeid vastavalt kehtivale korrale. Järgmine piloteerimise etapp algab eeldatavasti jaanuaris kui sotsiaalkindlustusameti ekspertarstid saavad proovida uut tehnilist lahendust,» ütles Normet.

«Perearstidel avaneb testimise võimalus eeldatavasti aprillis. Koostada tuleb ka juhend arstidele, et infosüsteemis oleks piisavalt andmeid ekspertiisi teostamiseks. Osapooled – sotsiaalministeerium, Eesti E-tervise sihtasutus, sotsiaalkindlustusamet ja perearstide selts – kohtuvad regulaarselt iga kahe nädala tagant,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles