Eesti kultuuri päevad Kohtla-Järvel kestavad nädala lõpuni

Peeter Lilleväli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PEETER LILLEVÄLI/Põhjarannik
Hetk tagasi sooritati viimane nõelapiste ja tegijad saavad esimest korda imetleda, kuidas rohkem kui poolesajast lapist tehtud seinavaip välja kukkus.
PEETER LILLEVÄLI/Põhjarannik Hetk tagasi sooritati viimane nõelapiste ja tegijad saavad esimest korda imetleda, kuidas rohkem kui poolesajast lapist tehtud seinavaip välja kukkus. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Käesoleva nädala lõpuni toimuvad Kohtla-Järve kultuurihoones Eesti Vabariigi juubelile pühendatud eesti kultuuri päevad. Igal päeval on oma teema ning eile toimus käsitööpäev, mille väljapaistvam tulemus on ühistöös sündinud seinavaip.

"See ei ole mingi saladus, et eesti kultuuri Ida-Virumaal just liiga palju ei ole," ütles idee autor, teenekas tantsujuht Urve Kilk. Tegijaid on üpris kitsas ring, aga järelkasvu huvides tuleb tähelepanu pöörata just noortele. "Nii sündiski ühel õhtul enne uinumist idee riigi sünnipäevaks selline üritus teha. Aga see, et Erika Kõllo selle tervet nädalat hõlmavaks ürituste sarjaks muutis, tuli ka mulle üllatusena," lisas Kilk.

"Luulet, rahva- ja seltskonnatantsu ning käsitööd ühte üritusse panna on kaunis raske. Peale selle veel eri vanusegrupid ning kuna tegu on ikkagi ümmarguse sünnipäevaga, siis on selline väike festival omal kohal," ütles maakonna rahvakultuurispetsialist Erika Kõllo.

Selleks et üritusest ka mingi käegakatsutav märk maha jääks, otsustati käsitööpäeval peale teiste väiksemate esemete valmistamise töötubade kõrval valmistada üks suur seinavaip, mis jääks kaunistama Kohtla-Järve kultuurikeskuse seina. Kuna rahvakultuuri tulevik on noorte kätes, siis kaasati enamik maakonna koole, et nad tikiks lappe, mis käsitööpäeval kokku õmmeldakse. Vaiba kavandi autor, käsitööõpetaja ja ringijuht Inna Tolsa võttis aluseks maakonna nelja kihelkonna rahvariiete käisemustrid. Nii saigi igale lapile tikitud motiivid sellest kultuuripärandist. "Keskele sai pisut suuremana tehtud Jõhvi käisemuster ja kaunistusnööbid on pärit vanadelt rahvarõivastelt, mille kallal on koid maiustanud ning mis seega kanda enam ei kõlba," ütles Tolsa.

Pisut enne kella kolme saigi viimane nõelatorge tehtud ja villane lapivaip pressraua abil ka siledaks ning riputati seejärel seinale. Järgnesid väike kontsert ja tegijate tänamine. "Nähtav pool on tõesti valmis, aga hiljem juba väljaspool käsitööpäeva raame tuleb talle külge õmmelda veel vooder ja äärekant. Täna riputame ta üles sümboolselt," lisas Tolsa.

Laupäeval toimub festivali raames seltskonnatantsude maraton ja pühapäeval üleriigiline D-segarühmade festival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles