Narva väärib ilusat arhitektuuri

Katri Raik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik.
Katri Raik. Foto: Matti Kämärä

Eelmisel nädalal arutas Eesti meedia uudist, et sisekaitseakadeemia Narva õppehoone läheb plaanitust 1,7 miljonit eurot kallimaks.

Tõsi, sellised arvutused on tehtud hoone eelprojekti pealt. Ministrite tasemel on olemas kinnitus, et lisaraha leitakse ja hoone ehitamata ei jää. Hoone rajamise kavandatud maksumus on 20,1 miljonit eurot, millest 4,4 miljonit on Tartu ülikooli osalus, sest samasse hoonesse tuleb ka Tartu ülikooli Narva kolledži ühiselamu.

Miks hoone kallimaks läheb, see on oluline küsimus. Ühest küljest on viimasel aastal kallinenud kõik Eesti ehitushinnad. Teiseks tuleb nimetada hoone puitkonstruktsiooni, mis on arhitektuuriliselt huvitav, aga mitte odav.

Aga Narva väärib ilusat arhitektuuri, mis ei ole ilmtingimata valge betoon, nagu viimastel aastatel oleme harjunud. Kolmandaks on oluline, et alles arhitektuurikonkursi ajal otsustas valitsus vastata Narva inimeste soovile ja rajada hoonesse siiski kaheksa reaga basseini, mida saavad kasutama hakata kõik narvakad. Esialgu plaaniti väiksemat, kuue reaga ujulat.

Hoone on ruutmeetritelt poole suurem kui praegune Tartu ülikooli Narva kolledži õppehoone ning selle eesmärk on teistsugune. Hoonet hakkavad omavahel jagama politsei- ja piirivalveamet, Tartu ülikool ning sisekaitseakadeemia. Hoonesse on kavandatud õpperuumid, väike raamatukogu, 260 inimesele mõeldud ühiselamu, samuti lasketiir ning jõu- ja matisaalid.

Narva linna inimestele on hoones kaheksarealine bassein, kus rea pikkus on 25 meetrit. Tegemist on igas suhtes nüüdisaegse basseiniga, mis Narva inimeste sportlikke eluviise igati toetab. Vara on rääkida basseinikülastuse hinnast, sest see sõltub eelkõige vee ja kütte hinnast, aga ka sellest, kas ja kui palju on Narva linn valmis ujula ülalpidamist toetama.

Sisekaitseakadeemia uues hoones ei hakata ainult elama ja ujuma, vaid kindlasti ka õppima. Iga akadeemia kadett, kes viibib kõrgharidusõppes, veedab Narvas oma õpinguajast vähemalt kolm kuud. See võib olla praktika kohalikes siseturvalisuse asutustes või hoopis vene keele õpe sealses keelekeskkonnas. Samuti loob hoone gümnaasiumiõpilastele uued võimalused saada rohkem teada politsei ja pääste- või hoopis maksu- ja tolliameti või vanglateenistuse kogemusest. Kas Narva tuleb ka mõni oma õppekava, mida saab Narvas alustada ja samas ka lõpetada, seda näitab aeg. Üks on selge: noori inimesi see maja Narva juurde toob.

Loodame hoone nurgakivi asetada juba uue aasta jaanuaris-veebruaris. Sisekaitseakadeemia alustab oma tegevust Narvas 2020. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles