Biden kogus oma kampaania avapäevaga 6,3 miljonit dollarit (1)

Copy
USA endine asepresident ja presidendikandidaat Joe Biden.
USA endine asepresident ja presidendikandidaat Joe Biden. Foto: AP/Scanpix

Joe Biden kogus oma presidendivalimiste kampaania esimese 24 tunniga 6,3 miljonit dollarit, edestades sellega kõiki teisi Valgesse Majja pürgivaid demokraate.

Varem oma kandideerimisest teatanud endine kongresmen Texasest Beto O'Rourke sai sama ajaga kokku 6,1 ja Vermonti senaator Bernie Sanders 5,9 miljonit dollarit. 

Suurem osa rahast tuli uutelt annetajatelt, kes ei olnud varem Bideni meililistis. Internetis tehtud annetuste keskmine suurus oli 41 dollarit.

Biden on küsitluste kohaselt populaarseim demokraatide kandidaat, talle järgneb Sanders. 

76-aastane Biden on püüdnud USA riigipeaks saada ka varem ning oli aastail 2009-2017 Barack Obama asepresident.

«Viimased 24 tundi on teinud selgeks, et ameeriklased on valmis väärikaks juhiks, kes suudab taastada rahva hinge, uuendada keskklassi nii, et igaüks saaks oma võimaluse, ning liita riigi tuumikväärtuste ümber, millesse me kõik usume,» ütles tema kampaania asejuht Kate Bedingfield.

Biden teatas kandideerimisest neljapäeval. Sellega sai kauaaegsest Delaware' senaatorist kogenuim ja tunnustatuim valimistel osalev demokraat. 

Biden ütles Twitteri-postitusele lisatud kolmeminutises videos, et ei saa tegevusetult pealt vaadata, kuidas president Donald Trump riigi iseloomu fundamentaalselt muudab.

Biden on jäänud töölisklassile omaseks, hoolimata ligi poolest sajandist Washingtoni poliitikas. Temas nähakse kandidaati, kes annab ameeriklastele kindlustunnet ja on valijatele tuntud. Samas on talle ette heidetud ülearu intiimset suhtlemisstiili.

USA demokraadid ja vabariiklased alustavad presidendivalimiste eelvalimistega 2020. aasta jaanuaris. Presidendivalimiste kuupäev on 2020. aasta 3. november.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles