Sotsiaalministeerium soovib taastada isikukoodid surnultsündinutele

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Hanno Pevkur.
Minister Hanno Pevkur. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalministeeriumi kirjas justiitsministeeriumile on välja toodud, et nende hinnangul tuleks surnult sündinutele väljastada isikukood.

Minister Hanno Pevkuri saadetud kirjas nenditakse, et surnult sündinutele ei väljastata alates 2010. aasta 1. juulist isikukoodi.

Samas tuuakse välja, et surnultsünnid moodustavad osa rahvusvaheliselt kasutatavast rahvastiku- ja tervisestatistikast ning statistika usaldusväärsuse kindlustamiseks

on vajalik tagada kõikehõlmav ja ühtne surnultsündide tuvastamine ja registreerimine, milleks on vaja unikaalset juhu identifitseerimist.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul on 2010. aasta juulist surnult sündinute registreerimise süsteem olnud häiritud ja aruteludest on välja tulnud, et kvaliteetseim ja kõigi osapoolte jaoks lihtsaim lahendus on surnult sündinute registreerimisel isikukoodide taaskasutuselevõtmine.

«Ühtse standardi alusel ja keskselt väljastatud isikukoodid nii elusalt kui ka surnult sündinutele välistavad koodi topeltkasutuse võimaluse ühe ja sama sünnikuupäevaga lastel,» selgitati kirjas.

Sotsiaalminister tõi eraldi välja, et isikukoodis kajastub sündinu sugu ja sünniaeg, järjekorranumber samal päeval sündinute eristamiseks ja kontrollnumber, mis arvutatakse standardis toodud eeskirja kohaselt ja mis tagab koodi unikaalsuse ning keskse väljaandmise korral selle süsteemi kontrollitavuse.

«Kõik see on oluline ka surnult sündinute puhul,» kirjutas ta. «Lähtudes ülaltoodust palume teil kaaluda võimalust muuta perekonnaseisutoimingute seaduse regulatsiooni selliselt, et surnult sündinutele väljastataks isikukood.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles