Vietnamis päästeti 14 sapi saamiseks kasvatatud mustkaru

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karufarmis peetav mustkaru.
Karufarmis peetav mustkaru. Foto: SCANPIX

Vietnamis päästeti 14 Aasia mustkaru loomafarmist, kus neid kasvatati sapi saamiseks, vahendab AFP. Farmi omanik otsustas ebaseadluslikust kaubandusest loobuda ja loomad ära anda.

Kuna karudel on rinna peal kollane poolkuud meenutav laik, nimetatakse neid ka kuukarudeks.

Nüüd päästetud 14 looma andis farmi omanik Nguyen Ngoc Tien üle loomakaitseühendusele Aasia Loomad.

«Tienil oli võimalus karud maha müüa, kuid südametunnistus käskis tal need Aasia Loomadele anda,» sõnas Aasia Loomade Vietnami haru direktor Tuan Bendixsen.

«Me tahame, et kogu Vietnami karufarmid lõpetaksid oma tegevuse, et rohkem karusid kannatama ei peaks,» sõnas Bendizsen, lisades, et antud juhtum oli esimene kord, kui karufarmi omanik loobus loomadest ilma hüvitisnõudeta.

Karufarmid on Vietnamis küll keelatud, kuid inimesed võivad neid väikestes puurides lemmikloomadena kasvatada. Seda seadusauku kasutades töötab Vietnamis jätkuvalt karusapifarme.

2005. aasta statistika järgi kasvatati farmides 4190 karu, loomaõiguslaste andmeil on nende arvukus nüüdseks 700 võrra vähenenud.

Karusid kasvatatakse piirkondliku nõudluse tõttu – looma sappi kasutatakse traditsioonilises meditsiinis. Farmis peetavad loomad on tihti uimastatud, lisaks on nende kõhud steriliseerimata nõeltega läbi torgatud, et sealt sappi kätte saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles