Kabuli raputas ohvriterohke suitsiidirünnak

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel aastatel on kokkupõrked erinevaid islami voole järgivate inimeste vahel olnud Afganistanis harvad.
Viimastel aastatel on kokkupõrked erinevaid islami voole järgivate inimeste vahel olnud Afganistanis harvad. Foto: SCANPIX

Afganistani pealinnas Kabuli šiiitide mošees kärgatas täna keset usupüha pidavaid inimesi plahvatus, mis nõudis 55 elu ja vigastas veel 134 inimest. Peaaegu samal ajal kärgatas plahvatus ka Põhja-Afganistanis, suhteliselt rahulikuks peetava Mazar-e-Sharifi Sinises mošees. Seal hukkus neli inimest.

Kabulis sündmuspaigal viibinud AFP fotograafi teatel sõimasid plahvatuste järel šokis inimesed Al-Qaedat ja Talibani. Viimatimainitud terroriorganisatsioon aga teatas, et see ebainimlik rünnak polnud nende korraldatud. Kabuli pealinna politseinike teatel õnnestus neil linna teises otsas üks rünnak ära hoida.

Kõik ohvrid olid šiiidid. Kuigi enne koalitsioonivägede sissetungi aastal 2001 kiusati sunniitliku Talibani võimuperioodil šiiite sageli taga, on viimastel aastatel kokkupõrked erinevaid islami voole järgivate inimeste vahel olnud harvad.

Tänane pretsedenditu rünnak pani mitmed vaatlejad muretsema selle üle, kas niigi hapras olukorras Afganistan võib muutuda sarnaseks Iraagiga, mida painab igapäevane usuvägivald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles