Ekspert: IRL asugu kaevikusõja asemel selgitama

Alo Raun
, Vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Poliitilise kommunikatsiooni ekspert Mari-Liis Jakobson soovitas elamisloa skandaali sattunud IRLi ministritel erakonna maine päästmiseks võtta ette kogu afääri puudutav aktiivne selgitustöö.

«Kui algul tundus, et IRLi strateegia on kükitada kaevikus, kuni turmtuli vaibub, ja siis rahulikult edasi elada, siis viimastel päevadel on saadetud rohkem signaale, et ka erakonna kesktasand mõistab skandaali hukka ning et probleemiga tegeletakse,» märkis ta.

Nüüd oleks tema sõnul veel vaid tarvis, et ka ministrid oma vastutust mõistaksid – ja seda nii skandaaliosalistena kui ka antud valitsemisala poliitiliste juhtidena.

«Teadagi, paljud skandaalid lihtsalt vaibuvad, ole ainult mees ja püsi piisavalt kaua kaevikus,» rääkis Jakobson.

«Kuid alati on võimalus, et ajakirjanikud suudavad päevavalgele tuua veel uusi asjaolusid, või läheb käiku roosk, mida Eesti poliitik kõige rohkem kardab – hukkamõist välismaalt. Sisuliselt vahendasid ju skandaali «kangelased» mafioososid Schengeni ruumi...»

Jakobson meenutas, et IRLi probleemid ei seondu üksnes kahe ministri keerutamise ning soovimatusega vastutust võtta, vaid ka pikalt vindunud sisetüliga ning usaldusväärsuse kaoga kodanike silmis.

«Andmeid erakondade toetuste muutumise kohta skandaali kestel küll pole, aga kommunikatsioonivoogu jälgides võiks oletada, et IRLi toetusest on nüüdseks alles jäänud üksnes «I» toetus,» rääkis ta Postimehele.

Teisalt ei näinud ta, et I ehk Isamaaliidu tiib erakonnast seepeale lahkuda võiks.

«Seda potentsiaali praegu kapitaliseerida ei saa (näiteks eraldudes), arvestades, et see võib mõjutada valitsuse püsimajäämist. Ning ma usun, et valiku, kas olla potentsiaalselt idealistlik nišipartei kuskil künnise piirimail või kahtlaste tehingute seostega valitsuserakond, on IRL juba teinud.»

Üldjoontes on Jakobsoni hinnangul võtmeküsimus selles, kas elamislube puudutav arutelu jääbki n-ö skandaalikeskseks ehk kas Vaherile esitatakse järjest ainult «Kas või millal te tagasi astute?» küsimusi - või tekib diskussioon ka antud teema üle laiemalt.

Tema sõnul näitavad Eesti meedia analüüsid, et meil seda tavaliselt ei juhtu.

Jakobson kiitis ka otsust kutsuda selleks laupäevaks elamisloaskandaali arutamiseks kokku IRLi volikogu.

«Usaldamatus eri leeridest erakonnakaaslaste vahel on juba ammu olemas. Volikogu kokkukutsumine on selles plaanis kahtlemata proaktiivne samm, mis pingeid võiks leevendada» märkis ta.

«Iseasi, kas sellega muidugi mingisugune konsensus saavutatakse.»

Eelmise nädala kolmapäeval selgus, et Tallinna vanalinnas IRLi liikmetele Nikolai Stelmachile, Indrek Raudsele ja Siim Kabritsale kuuluvasse korterisse on registreeritud suur hulk firmasid, mis kuuluvad Venemaa ja teiste eksliiduvabariikide miljonäridele, kes on saanud Eesti elamisloa.

Raudne teatas seepeale reedel riigikogust ning Stelmach Tallinna linnavolikogust lahkumisest.

Eile otsustas IRLi eestseisus, et juhtunuga seoses avalikkuse huviorbiiti sattunud ministreid Juhan Partsi ja Ken-Marti Vaherit tagasi kutsuma ei hakata, kuigi ligi 80 erakonna liiget seda päev varem esitatud kirjas soovis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles