Kodukant tähistas kirjanik Aadu Hindi juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lümanda ja Kihelkonna vallas tähistati kirjanik Aadu Hindi 100. sünniaastapäeva mitmete üritustega.

10. jaanuaril toimus Kihelkonnal tema mälestuspäev. Kalmistule oli kogunenud hulk rahvast, asetati pärjad, süüdati küünlad. Üritus jätkus uues Kihelkonna rahvamajas. Kargest talveilmast tulnuid kostitati sooja kohviga, näitusel võis näha pea kõiki kirjaniku teoseid. Näituse materjalid pärinesid MTÜ Lümanda Muuseum, Lümanda põhikooli ja erakogudest. Ürituse avas Kat-riin Kassuk, lugedes katkendi Hindi loomingust.



Allakirjutanu tegi ülevaate kirjaniku eluteest ja selle keerdkäikudest. Teda täiendas Aadu Hindi lesk Elve. Pikast kooseluajast oli abikaasal publikule nii mõndagi põnevat jutustada. Siinkohal üks näide. “Ikka on huvi tuntud, kuidas kirjanikul raamat valmib. Aadu kirjutas oma kirjatükke aina ja aina ümber ja esimeseks lugejaks olin tavaliselt mina. Ja kuigi talle meeldis väga hapukapsasupp, siis loomeperioodil ei tohtinud seda keeta, sest see lõhn hajutas vaimu,” meenutas Elve Hint.



Hindi mälestustunniga avati ka lugemisaasta


14. jaanuaril toimus Lümanda koolis Hindi mälestustund ja selle üritusega avati ka luge-misaasta. “Lümanda koolis on käinud kaks Atsi, kes hiljem said väga tuntud kirjanikeks – August Mälk ja Aadu Hint,” nende sõnadega avas ürituse Urve Vakker. Mõlemad on olnud ka aktiivsed ühiskonnaelutegelased, tuntud poliitikud ja põlistanud oma teostes Lääne-Saaremaa rannarahva elu, tööd ja tegemised. Kui aasta algab Hindi sünnijuubeliga, siis aasta lõppeb Mälgu sünniaastapäeva tähistamisega.



Lümanda raamatukogu juhataja Maarika Raun andis väga huvitava ülevaate Aadu Hindi loomingust. Nähtu ja kuuldu põhjal toimus koolis ka viktoriin. I klass vastas oma õpetajale suuliselt ja nad olid väga tublisti saalis räägitut kuulanud. Nooremas astmes olid tublimad Iiris Piirsalu, Stiiven Sirgo ja Marie Elis Kuivjõgi. Vanemas rühmas Hardo Niit, Helena Kuivjõgi, Aleks Teller, Kertu Tuuling ja Helena Lindau.



18. jaanuaril tähistas omakandi kirjaniku sünniaastapäeva ka merekultuuriselts Salava. Loonale kogunenud seltsi liikmed uudistasid näitust, artikleid ja raamatuid kirjanikust. Vestlusringis meenutati tema tegemisi Lümandas ja Kihelkonnal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles