Ametiõppurid õpetavad Lego robotid hääletama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Sel nädalal jõudsid Kuressaare ametikooli Tiigrihüppe sihtasutuse toel soetatud Lego robotid, mida arvuti-erialade õpilased hakkavad kasutama programmeerimise õppimisel.

“Sõltub vaid õpilaste fantaasiast ja oskustest, mida robotid tegema pannakse, kas või tee ääres hääletama,” ütles arvutierialade juhtõpetaja Reget Kalamees, kelle sõnul aitavad robotid õppetööd atraktiivsemaks ja huvitavamaks muuta.



Robotitel on helitugevuse andur, ultraheliandur kauguse mõõtmiseks, puuteandur ja valgusandur, mille abil nad ümbritsevaga suhelda saavad.


Akutoitel liikuvatel robotitel on küljes ka käpad, millega saab neid näiteks jalgpalli mängima programmeerida. Samuti on robotitel USB- ja Blue-tooth-ühendused arvutiga ühendamiseks.


“Bluetoothi abil saab robotid omavahel suhtlema ja meeskonnatööd tegema panna,” selgitas Kalamees.



Kuigi karbi peal, milles robotite detailid kooli jõudsid, on kirjas, et roboteid võib kasutada alates kaheksandast eluaastast, pole Kalamehe sõnul tegu pelgalt mänguasjadega: “Keskkoolijärgse tarkvaraarenduse eriala õpilased hakkavad neid progema C-keeles. Robotite programmeerimine on seotud matemaatika- ja füüsikatundides õpituga. Vaja võib minna kas või diferentsiaalvõrrandite lahendamise oskust, et panna robot näiteks soovitud teekonda läbima.”



Tiigrihüppe sihtasutus tasus 80% kaheksa roboti soetamisele kulunud summast. Ühe roboti baaskomplekti hind on umbes 4000 krooni.


Põhikooli järgselt saab Kuressaare ametikoolis õppida tarkvara ja andmebaaside haldust ning keskkooli järgselt tarkvara arendust. Varasematel aastatel ametikoolis õppima asunud õpivad veel arvutiteeninduse õppekava järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles