Lümandas mängitakse kriketit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

Lümandas on nüüd võimalik mängida kaht maailmas väga populaarset mängu, nentisid Eesti kriketi assotsiatsiooni esindajad 4. veebruaril Lümanda kooli saalis õpilastega kohtudes.

Lümanda koolipere osales Eesti koolispordi liidu tervisepäeval “Reipalt koolipinki” ja võitis auhinnaks kriketimängu koos selle õpetamisega ja nüüd tulidki kriketi assotsiatsiooni esindajad seda mängukomplekti üle andma.


Alustuseks vaadati “Reipalt koolipinki” slaidiprogrammi ja meenutati sügisel toimunud tervisespordipäeva. Seejärel said sõna Mart, Kaarina ja Marko, kes tutvustasid ennast ja mängu, mille maaletoojaks on Saaremaal nüüdsest Lümanda põhikool.



Kriketit mängitakse maailmas palju ja see mäng on harrastajate arvult jalgpalli järel teisel kohal. Karjuste hulgas juba 14. sajandil tuntud mäng on muutunud tänapäevaseks ja sajandite jooksul suuresti arenenud. Seda pesapallisarnast mängu mängitakse paljudes maades, kuid eriti populaarne on ta Suurbritannias ja Rahvaste Ühenduse maades. Kriket on korra kuulunud ka olümpiamängude kavva –1900. a Pariisis. Olümpial mängitud matš kestis vaid kaks päeva ning tollane olümpiamängude võitja Inglismaa on seda siiani.



Üldse võib üks kriketimatš kesta kuuest tunnist kuni viie päevani. Tänapäeval on välja mõeldud kiirvariandid ja koolispordi tarbeks modifikatsioonid. Eestis on seda jooksu- ja löögimängu mängitud kümmekond aastat ja viimastel aastatel ka rahvusvahelisel tasandil. Esimese koolinoorte turniiri võitis Inglise kolledž.



Praktilise õppuse käigus said Lümandas selgeks ka mängu põhimõtted. Kui pärismängus on üle neljakümne reegli ja üsna keeruline punktisüsteem, siis koolis kohaldatava variandi lihtsustatud reeglid saime üsna kiiresti selgeks. Vanemate klasside õpilastel tuli mäng juba päris hästi välja ja kevadel saab uue mänguga õues kindlasti taas tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles