Riigikogulaste palk võib kerkida 4500 krooni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi kui praegune saadikute palgasüsteem kehtima jääb, ei pruugi nende tengelpung enam eriti kosuda.
Isegi kui praegune saadikute palgasüsteem kehtima jääb, ei pruugi nende tengelpung enam eriti kosuda. Foto: Caro / Scanpix

Kui praegu kehtiv riigikogulaste palgasüsteem kehtib ka 25. veebruaril, siis prognooside kohaselt tõuseb nende palk ligi 4500 krooni. Eelmisel aastal kerkis see number aga pea kaks korda enam.

Kuni riigikohus pole öelnud, kas saadikud võivad oma sissetulekud külmutada või mitte, tuleb nende palkade arvestamisel lähtuda eelmise aasta Eesti neljanda kvartali keskmisest palgast, sest just sellega on saadikute sissetulekud seotud.

Eesti Panga prognooside kohaselt tuleb see küll suurem kui 2007. aasta sama perioodi keskmine palk, kuid tõus piirdub 1130 krooniga. Kuna saadikute palga saamiseks korrutatakse keskmine palk neljaga, siis peaks palgatõus olema 4520 krooni.

2007. aasta neljanda kvartali keskmine palk oli 12 270 krooni, Eesti Panga prognooside kohaselt võib 2008. aasta sama number olla 13 400 krooni. Statistikaamet avaldab 2008. aasta neljanda kvartali keskmise palga 25. veebruaril.

Eile otsustas riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium, et presidendi poolt tagasi lükatud nn saadikute palkade külmutamise seadust hakkab arutama riigikohtu 19-liikmeline üldkogu ning aja kokkuhoiu mõttes arutatakse selle seaduse õiguspärasust kirjaliku menetluse käigus.

Millal otsus langetatakse, ei osanud riigikohtu pressiesindaja öelda. Seaduse järgi on kohtul otsuse langetamiseks neli kuud aega. Kuna presidendi taotlus laekus 15. detsembril, tuleb otsus langetada hiljemalt 15. aprilliks.

2007. aastal oli Eesti keskmine palk neljandas kvartalis 12 270 krooni ning seega on selle numbri alusel arvutatav saadikute palk praegu 49 080 krooni.

Võrreldes kahe aasta taguse ajaga kasvas riigikogulaste sissetulek eelmise aasta alguses tänu keskmise palga tõusule ligi 8000 krooni. 2007. aastal oli riigikogu lihtliikme palk 40 848 krooni.

Samuti suurenevad keskmise palga kasvades saadikutele määratud hüvitised, kuna need on omakorda seotud riigikogu liikme palgaga.

Nii presidendi kui ka ministrite palk enam ei tõuse, sest see külmutati.

Samal teemal loe ka «

Keskmise palga kasv täidab usinalt riigikogulaste ja presidendi rahakotti

».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles