Suri mõjukas USA endine senaator Richard Lugar

Copy
USA senaator Richard Lugar
USA senaator Richard Lugar Foto: AP / Scanpix

USA endine mõjukas senaator ja vabariiklaste välispoliitikaekspert Richard Lugar suri pühapäeval 87 aastasena, teatas temanimeline keskus Washingtonis.

Lugar suri Virginia Inova Fairfaxi südameinstituudi haiglas kroonilise põletikulise demüeliniseeriva polüneuropaatiaga (CIPD) seotud komplikatsioonide tagajärjel.

Lugar domineeris Indiana osariigi poliitikas 36 aastat kestnud senaatori ametis. Tema populaarsus andis talle vabaduse keskenduda suuresti välispoliitika ja riikliku julgeoleku küsimustele.

Ta tegi koos demokraadist senaatori Sam Nunniga tööd programmi heaks, millega USA maksis pärast külma sõja lõppu endistele Nõukogude Liidu vabariikidele suuri summasid tuhandete tuumalõhkepeade ja rakettide lammutamiseks.

«Iga ladu on vargusevõimalus terroristidele ja kiusatus turvatöötajatele, kes võivad taotleda kasu relvade müümisest mustal turul,» ütles Lugar 2005. aastal. «Me ei taha selle küsimuse esitamist päev pärast rünnakut mõnele USA sõjaväebaasile.»

Ta töötas mitu aastakümmet senati välissuhete komitees, kaks korda selle esimehena, kus ta aitas juhtida relvastuse piiramise lepinguid George H.W. Bushi, Bill Clintoni ja Barack Obama presidendiadministratsioonide jaoks. Ta toetas NATO laienemist ja pooldas abi andmist Nicaragua Contra mässulistele.

Lugar püüdis 1996. aastal püüelda ka vabariiklaste presidendikandidaadiks, kuid tema kampaania ebaõnnestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles