Timotheus Grünthal – Muhumaalt võrsunud suurmees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna möödub 55 aastat Muhust võrsunud tuntud õigusteadlase, juristi ja kohtuniku Timotheus Grünthali surmast võõrsil. Alljärgneva loo autor on Saaremaa muuseumi direktor ENDEL PÜÜA ja autori loal on see võetud veebileheküljelt saaremaa.ee .

Kuigi Timotheus Grünthali elulugu ei ole uude “Eesti entsüklopeediasse” mahtunud, väärib tema tegevus Eesti riigi ja kohtusüsteemi ülesehitamisel siiski lähemat tutvustamist.



Timotheus Grünthal sündis 28. juunil 1893. aastal Muhu saarel Rässa külas Luiskama talus. Isa Jaan Grünthal oli ettevõtlik ja otsusekindel talumees, kelle eeskuju saatis poega kogu elu. Kuna talu läks vanemale pojale Henrikule, siis pidas isa vajalikuks teistele poegadele elust parema läbilöömise nimel korraliku hariduse kindlustada.



Koolitee algus ja õpingud Venemaal


Pärast Hellamaa kihelkonnakooli lõpetamist 1906. aastal tuli noorel Timotheusel haridustee jätkamiseks siirduda Kuressaarde, kus ootasid ees õpingud linnakoolis ja gümnaasiumis. Lõpetanud 1914. aastal Kuressaare Aleksei gümnaasiumi, asus ta nagu paljud selle kooli kasvandikud enne teda sama aasta sügisel edasi õppima Peterburi ülikooli, algul vanu keeli, siis aga õigusteadust.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Telli leht siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles