Londoni maratoni võitnud Eliud Kipchoge jooksis kõigi aegade teise tulemuse

Lauri Birkan
, reporter
Copy
Londoni maratoni võitjad Eliud Kipchoge ja Brigid Kosgei
Londoni maratoni võitjad Eliud Kipchoge ja Brigid Kosgei Foto: AFP / Scanpix

Täna toiminud Londoni maratonil tehti mitmeski mõttes ajalugu. Nii meeste- kui üldarvestuses võidu noppinud Eliud Kipchoge jooksis maailma kõigi aegade teise tulemuse ja uue võistluse rekordi. 25-aastasest Brigid Kosgeist sai aga noorim naine, kes Londonis triumfeerinud.

Ajaga 2:02.37 maratoni võitnud Kipchoge edestas 2:05.39-ga lõpetanuid Farah’d enam kui kolme minutiga.

Kipchoge lubas juba enne jooksu, et ründab distantsi teise poole alguses, ning ta pidas sõna: läbides neli miili järjest tempoga, kus kulutas ühele miilile 4.32 – 4.34. Nii küpsetaski ta põhikonkurent Farah lausa niivõrd ära, et viimast kolmandikku läbides oli britt tõelistes raskustes – tema näogrimass muutus üha enam selgemaks ning loodetud uus isiklik tippmark libises minema. 

«Tundsin end algul suurepäraselt,» rääkis viiendana lõpetanud Farah võistluse järel väljaandele The Guardian. «Minu eesmärk oli järgida tempotegijat ja poole maapeal oli minuga kõik korras, aga kui ta kõrvale astus, tuli ka minul «kett maha» ja ma lihtsalt kulgesin edasi, kui ausalt tunnistada.»

 «Kipchoge aeg oli imeline. Ta on väga eriline sportlane – alati sõbralik ja lahke. Aga ma olen loomulikult pettunud. Meie konkureerimine ei seganud mind üldse. Keskendusin ainult võistlusele, ja see on tõsi,» kinnitas Farah, kes keeldus mõistetavalt kommenteerimast, millisel distantsil plaanib ta osaleda sügisesel Doha MMil – kas selleks saab 10 000m või maraton.

«Minu mõistus on praegu täiesti laiali,» märkis ta. «Andsin endast kõik, tahtsin joosta alla 2:04, aga läks nagu läks.»

Kipchoge tähistas samal ajal oma karjääri 12. maratonivõitu. Jooksnud on ta neid 13. «Olen rõõmus, et tegin ajalugu, võites selle võistluse juba neljas kord,» ütles ta.

Võidu vormistas Kipchoge alles viimase kolme kilomeetriga, kui rebis end lahti Etioopiast pärit Mosinet Geremewst, kes finišeeris teisena ajaga 2:02.55. Kolmandana lõpetas Geremew kaasmaalane Mule Wasihun, kes kaotas teisele kohale 19 sekundiga.

Naiste arvestuses võitis 2:18.20-ga Brigid Kosgei, edestades vaid sekundiga mullust naiste parimat Vivian Cheruyiot’i.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles