Mitu siseministeeriumi asutust ühendatakse

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästedepoo Suure-Jaanis.
Päästedepoo Suure-Jaanis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu võttis täna vastu seadusemuudatused, mis korraldavad järgmise aasta algusest ümber politsei- ja piirivalveameti, päästeameti ja häirekeskuse töö.

Muudatuste kohaselt ühendatakse seni iseseisvate asutustena tegutsenud prefektuurid 1. jaanuarist politsei- ja piirivalveameti ning neli regionaalset päästekeskust päästeametiga, misjärel saavad prefektuuridest ja päästekeskustest ametite piirkondlikud üksused.

Muudatusega tekib keskasutuse ja piirkondlike üksuste vahel vahetu kontakt ja kindel juhtimisstruktuur. Mitmed juhtimisülesanded liiguvad tsentraliseerimisega regionaalsetest üksustest ametitesse, mistõttu nende vastutus ja tööülesanded laienevad.

Piirkondlikke struktuuriüksusi jäävad politsei- ja piirivalveametis endiselt juhtima prefektid ning päästeametis seniste päästekeskuste juhid. Seadusemuudatuste järgi nimetab struktuuriüksuste juhid ametisse ameti peadirektori nõusolekul siseminister.

Häirekeskusest saab 1. jaanuaril siseministeeriumi valitsemisalasse kuuluv valitsusasutus, millele antakse üle praegu päästeameti valitsemisalas oleva häirekeskuse ülesanded.

Järk-järgult saab uus häirekeskus endale ka politsei- ja piirivalveameti prefektuuride ülesanded hädaabikõnede menetlemisel, et minna 2014. aasta lõpuks üle ühisele hädaabinumbrile 112. Juba praegu on häirekeskus alustanud ühisele hädaabinumbrile üleminekuks ettevalmistusi.

Häirekeskuse juhi nimetab muudatuste kohaselt viieks aastaks siseministri ettepanekul ametisse valitsus, kuulates ära riigikogu õiguskomisjoni arvamuse. Samas korras nimetab valitsus ametisse ka teiste siseministeeriumi asutuste juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles