Täna 62 aastat tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Saarte Hääl

oli samuti reede, oli paastumaarjapäev, mil soovipuudele seoti linte. Kindlasti oli ka 62 aastat tagasi neid, kes vanu rahvakombeid järgides helgeid soove mõtlesid ja puid lintidega kaunistasid. Kurb ja traagiline on see, et 20 000 inimese jaoks oli see päev täis õudusi, perede vägivaldset lahutamist. See oli päev, mil tuhandete süütute inimeste jaoks sai alguse pikk kannatusterada.

Nii kõneles eile Kudjape kalmistul märtsiküüditamise aastapäeva mälestushetkel Kuressaare abilinnapea Mati Mäetalu. Vaatamata külmale ilmale ja halbadele teeoludele oli Nõukogude võimu poolt represseerituid mälestama tulnud nii küüditatuid kui ka neid, kes peavad oma kohuseks toonaseid sündmusi mäletada.



Represseeritute mälestusmärgile, mis meenutab nii laevanina kui ka raudteerööpaid, asetati lillekimpe ja süüdati küünlaid. Sõna said Saaremaa Memento esimees Rein Väli, maasekretär Jaan Leivategija ja Saaremaa naiskodukaitse esinaine Rita Loel ning poeemi Siberi-aegadest luges Juhan Veel.



Päev jätkus Memento liikmetele kokkusaamisega Reheköögis, õhtul süütasid Pihtla vana vallamaja ees sellest vallast viidute mälestuseks küünlad kohalikud naiskodukaitsjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles