Norralased kahtlustavad Venemaad vaalade kasutamises sõjalistel eesmärkidel (7)

Copy
Valgevaalad.
Valgevaalad. Foto: Andy Clark / Reuters / Scanpix

Norra kalurid usuvad, et puutusid kokku valgevaalaga, kes oli saanud Vene mereväes koolituse programmi raames, mis keskendub mereimetajate sõjalistel eesmärkidel kasutamisele.

Eelmisel nädalal teatasid Inga küla lähedal tegutsenud kalurid valgevaalast, kellel olid küljes kummalised rakmed ja kes asus kaluripaatide suhtes agressiivselt käituma.

«Me alustasime võrkude vette laskmisega, kui nägime vaala paatide vahel ujumas,» rääkis kalur Joar Hesten Norra ringhäälinule NRK. «Ta tuli meie juurde ja lähenedes nägime, et tema külge olid paigutatud mingisugused rakmed.»

Kummaliselt käituv loom, kes otsis aktiivselt aluste lähedust ning üritas paatide külgedelt köisi sikutada, tekitas ekspertide seas kahtlusi, et loom oli saanud spetsiaalse väljaõppe. Loomale olid kinnitatud rakmed, mis paistsid olevat mõeldud kaamera või relva mahutamiseks. Nende eemaldamisel leiti sealt kiri «Peterburi varustus».

Kaluri sõnul oli vaal väga kuulekas ja harjunud inimeste lähedusega.

«Kui see vaal tuleb Venemaalt – ja on suur alus seda uskuda –, siis ei ole selle taga mitte Vene teadlased vaid merevägi,» sõnas Norra mereuuringute instituudi teadur Martin Biuw.

Arktika ülikooli professor Audun Rikardsen lisas: «Me teame, et Venemaa on vangistanud ja kodustanud vaalasid ning ilmselt on mõned neist lastud vabadusse. Nad otsivad sageli laevade seltskonda.»

Teadlane on võtnud ühendust Vene kolleegidega, kes loomaga seotust eitavad. «Nad ütlevad, et selle taga on tõenäoliselt Vene merevägi Murmanskis,» lisas Rikardsen.

1980. aastatel üritas Nõukogude Liit sõjalistel eesmärkidel koolitada delfiine, sest arvati, et nende terav nägemine, kiirus ja hea mälu muudavad loomad efektiivseks veealuste relvade leidmisel.

Mereimetajate koolitamise programm lõpetati 1990. aastatel. 2017. aastal teatas aga kaitseministeeriumi omandis telekanal Zvezda, et Vene merevägi on alustanud valgevaalade, hüljeste ja delfiinide koolitamisega sõjalisel eesmärgil kasutamiseks Arktikas.

Hiljutised uuringud ja treeningud teostas Murmanski merebioloogia uuringuinstituut, et näha, kas valgevaalasid saab kasutada mereväebaaside sissekäikude valvamiseks, süvasukeldujate aitamiseks ja vajadusel nende territooriumile sisenevate võõraste tapmiseks.

Delfiine ja hülgeid aga koolitati tuukritele tööriistu toimetama, samuti avastama torpeedosid, miine ja muud laskemoona kuni 120 meetri sügavuselt.

Avalike valitsuse dokumentide kohaselt ostis kaitseministeerium 2016. aastal Moskva delfinaariumilt viis kolme kuni viie aasta vanust delfiini.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles