Afganistani võimud valmistuvad kõnelusteks Talibaniga

Copy
Afganistani president Ashraf Ghani.
Afganistani president Ashraf Ghani. Foto: Reuters(Scanpix

Afganistani president Ashraf Ghani kutsus kokku suurkogu Loya Jirga, et leppida kokku ühistes positsioonides rahukõnelusteks Talibaniga ja võimalikus tingimustes rahuleppega nõustumiseks.

Seekordsel suurkogul osaleb üle 3000 inimese ja seda peetakse suurimaks Afganistani hilisajaloos. 

Ghani loodab näidata poliitikute ja hõimuvanemate suurkoguga ühtsust, kuid lõhesid valitsuses näitab peaminister Abdullah Abdullah´ otsus kogul mitte osaleda. 

USA eriesindaja Zalmay Khalilzad on pidanud Talibaniga mitu kõnelustevooru, islamiliikumine keeldub Kabuli valitsusega otse läbi rääkimast. USA ja Taliban on arutanud võõrvägede võimalikku lahkumist Afganistanist vastutasuks püsiva relvarahu eest.

"Soovime täpsustada põhijooni läbirääkimisteks Talibaniga," ütles Ghani suurkogu avasõnas. "Soovime teilt kõigilt selgesõnalisi nõuandeid." 

President loodab, et suurkogul lepitakse kokku Kabuli tingimused võimalikuks rahuleppeks, sealhulgas põhiseaduse kehtimise ning naiste õiguste, ajakirjanduse ja sõnavabaduse kaitse. Ghani kutsus Loya Jirgale ka Talibani esindajad, kuid islamirühmitus keeldus osalemast. 

Viimane Loya Jirga toimus 2013. aastal, sellel anti heakskiit julgeolekuleppele, mis võimaldas USA vägedel jääda Afganistani ka pärast plaanitud lahkumist 2014. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles