Venemaa kiidab relvastuskoostööd Türgiga

Copy
Õhutõrje raketisüsteemid S-400.
Õhutõrje raketisüsteemid S-400. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa kiitis täna relvastuskoostööd NATO liikmesriigi Türgiga; riikliku relvakaubandusettevõtte Rosoboroneksport juhi hinnangul on Moskval ja Ankaral on õnnestunud seista edukalt vastu võistlejate püüetele seda koostööd takistada.

«Tänu meie riikide poliitilise juhtkonna tihedale ja asjalikule suhtlusele ning Rosoboronekspordi ärisidemetele Türgi jõuametkondades oleme saanud edukalt üle võistlejate katsetest sekkuda meie suhetesse,» ütles esmaspäeval ettevõtte juht Aleksandr Mihhejev.

Relvatööstuskontserni Rostehh juht Sergei Tšemezov nimetas Türgit Venemaa ja kontserni peapartneriks.

«Türgi on Venemaa ja Rostehhi võtmepartnereid. Kahepoolsete suhete tase, sealhulgas tööstusvaldkonnas kasvab dünaamiliselt. Praegu arutame Türgi partneritega hulga tähtsate relvastus-, aga ka tsiviiltööstuse projektide elluviimist,» ütles Tsemezov.

«Oleme vaidlusteta valmis mitmesugusteks tehnoloogilise koostöö formaatideks ka teadusmahukates valdkondades nagu lennuki- ja helikopteritootmine ja energeetika,» ütles Rostehhi juht.

Türgi ostab Venemaalt 2,5 miljardi dollari eest neli diviisikomplekti õhutõrje raketisüsteeme S-400. 

Ankara otsus on vihastanud iseäranis USA-d, kes on ähvardanud peatada varghävitajate F-35 programmi Türgiga ja kehtestada riigile täiendavad sanktsioonid. 

Washington on väljendanud kartust, et raketitehing võib paljastada Venemaale varghävitajate F-35 süsteemid ja need muutuvad Vene õhutõrjele «nähtavaks».

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu lausus varem, et Ankara S-400 tehing Moskvaga on otsustatud küsimus, mis ei kuulu arutamisele, kuid kinnitas, et NATO murega arvestatakse. 

Ankara sõnul on Washintonile tehtud ettepanek luua ühine töörühm raketitehingust tingitud erimeelsuste lahendamiseks.

Venemaa on omalt poolt väljendanud valmisolekut müüa Türgile lisaks rakettidele ka oma lennukeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles