Urmas Paet: Euroopa sõdadevaba ajaloo jätk (3)

Urmas Paet
, Euroopa Parlamendi liige (RE)
Copy
NATO lipp
NATO lipp Foto: GEORGES GOBET / AFP

NATO-l on suur ja Eestile oluline võimalus hoida sõjad Euroopast eemal ka edaspidi, kirjutab Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet (Reformierakond). 

Eesti riigi olulisim julgeolekugarantii NATO sai just 70aastaseks. See aeg on olnud edukas, sest oma peaeesmärki ehk heidutust võimalike vaenlaste suhtes on NATO edukalt täitnud.

NATO olemasolu on vältinud uut sõda Euroopas, samuti on ta näinud oma ajaloolise põhivastase Nõukogude Liidu kokku kukkumist. Külma sõja lõpp tõi kaasa NATO märkimisväärse muutumise, aga mitte laialisaatmise nagu kohati eeldati. NATOga on liitunud Nõukogude Liidu mõju alt pääsenud riigid ning ka suurem osa Balkani riike.

NATO ülesanded pole aga lihtsamaks muutunud. Lisaks klassikalistele riskidele on lisandunud uued julgeolekuohud ning ka mõningad pinged alliansi sees, millest tuleb kiiresti üle saada. See nõuab kõigi liikmesriikide tahet ja pingutust.

Paljude NATO riikide jaoks on peamine oht jätkuvalt Venemaa ja selle agressiivne välispoliitika ning rahvusvahelise õiguse rikkumine. Näiteks kallaletung Ukrainale, mis on lääne ja Vene suhteid väga pingelisena hoidnud juba viimased viis aastat.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles