Kodanik: riigikogulased kandku osa oma palgast heategevuslikku fondi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondades käib kibe töö valimiskampaania ettevalmistuseks.
Erakondades käib kibe töö valimiskampaania ettevalmistuseks. Foto: Corbis / Scanpix

Osalusveebis teeb üks kodanik ettepaneku, et kui saadikud oma palka külmutada ei saa, siis võiks nad osa sellest kanda heategevuslikku fondi ning ise otsustada mille või kelle hüvanguks fondi raha kasutada.


«Minu üleskutseks oleks aga luua toetusfond, mis ammutaks oma tegevuseks vajalikud finantsid riigikogu liikmete annetustest, kirjutab Ilmar Kruusimägi osalusveebis.

Tema sõnul poleks siis tarvidust kirvest viibutades kellegi palganumbreid korrigeerima tormata, vaid iga riigikogu liige saaks «vabatahtlikult» (sest hoidku selle eest, et meedia jätaks tähelepanuta need patuseid, kes annetada ei soovi) ja igakuiselt sooritada sissemakseid tollesse fondi.

Ettepaneku autor pakub välja, et see summa võiks olla üks keskmine kuupalk iga kalendrikuu kohta.

Täpne igakuine sissemakstav rahanumber polegi ettepaneku tegija sõnul kõige olulisem hoopis tähtsam on idee: soov aidata abivajajaid.

«Mina soovitaksin iga järgneva kuuga kokku korjatud summa või selle eest soetatud materiaalsed vahendid suunata ühte paika, mis otsustatakse riigikogu liikmete poolt iga kuu lõpus ja saajaks valitakse järjest uued võimalikult vastuvõtjad/abivajajad,» kirjutab ta.

Võimalike toetusesaajatena mainib ta Pelgulinna Sünnitusmaja Toetusfond, Eesti Kunsti Toetusfond, Eesti Memento Liit, Vähiliidu toetusfond, maakoole, kodutute varjupaika, külaseltse jne.

«Põhiline, et toetust jagatakse nendesse paikadesse, kus seda kõige rohkem tarvis ja kus seda ka õige asja nimel kasutada osatakse,» leiab mees.

Eile postitatud ettepanekule polnud täna veel ühtegi kommentaari.

Kõik kodanikud - kaasaarvatud riigikogu liikmed - on vabad tegema annetusi oma äranägemise järgi, teatas parlamendi pressitalitus.

«Siinkohal tasub veel kord tsiteerida Riigikogu esimeest Ene Ergmad, kes jõulude ajal Postimehe analoogilisele küsimusele vastas: «Parimad kingid tehakse südamest ning ilma kampaaniata!»,» vastati Toompealt väljaandele.

Eilse päeva seisuga ei olnud ükski saadik teinud avaldust parlamendi raamatupidamisele, et osa tema palgast jätta välja maksmata. Vastavat ettepanekut on tehtud meedias korduvalt, kui on olnud jutuks, et saadikud ise oma palku võib-olla külmutada ei saagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles