Amazoni lasteraamatu vahelt leiti vaktsiinivastane lendleht

Copy
Amazoni saadetised.
Amazoni saadetised. Foto: MIKE SEGAR / Reuters / Scanpix

Vaktsiinivastaste liikumist kahtlustatakse Amazoni ladude kaudu oma sõnumi levitamises, sest internetipoest soetatud raamatu vahelt leiti vaktsiinivastane lendleht.

Lucy Boyle soetas aprilli alguses oma 12-aastasele pojale sünnipäevakingiks mitu raamatut. Raamatuid lapates selgus aga, et ühe vahele oli pandud vaktsiinivastane lendleht.

Lastele suunatud infoleht hoiatas lugejat, et koolides pakutavad HPV-vaktsiinid võivad tekitada poistel ja tüdrukutel vigastusi, paralüüsi, viljatust, munasarjakahjustusi ning teisi tervisekahjustusi.

HPV-vaktsiin kaitseb papilloomviiruse vastu, mis võib põhjustada mitut tüüpi vähki. Alates HPV-vaktsiide kohustuslikuks muutmisest 2008. aastal on vähkitekitava haiguse esinemine Suurbritannias drastiliselt vähenenud.

Boyle`i poeg tuli pärast lendlehe lugemist murelikult trepist alla ja küsis: «Mis see on, kas see pole mitte süst, mida ma koolis pean saama?»

Ema sõnul oli ta infolehe juba prügikasti visanud, kui mõtles: «Oodake, see oli üsna kindlalt suunatud, kui see pandi teadlikult raamatusse, mida loevad 11-14 aasta vanused lapsed.»

«See ei ole vanemate mõjutamine, see on laste mõjutamine. See jättis mulle väga halva tunde,» lisas Boyle.

Naine võttis ühendust nii Amazoni kui Oxfordi ülikooli kirjastusega. Viimaks saavutas ta kontakti Amazoni edasimüüjaga, kes vabandas kirjas ja lubas, et juhtumi osas algatatakse juurdlus.

Oxfordi ülikooli kirjastus rõhutas, et infoleht ei saanud raamatu vahele nende asutustes ning see sattus raamatu vahele Amazoni pakkimisjaamas.

Amazon teatas täna, et kontrollis kõiki allharusid, kus antud raamatut levitatakse ega leidnud ühtegi tõendit, et infoleht oleks pandud raamatu vahele Amazoni ettevõttes.

Boyle möönis, et tegu võis olla lihtsalt juhusega, kuid võimalus, et vaktsiinivastased rühmad soovivad Amazoni toodeta kaudu oma sõnumit levitada, vajab põhjalikumat uurimist.

Näiteks on Amazoniga olnud seotud juhtumeid, kus töötajad panid raamatute vahele lendlehti, kus olid kirjas ettevõtte töötajate õigused. Kaks aastat tagasi vallandati Amazoni töötaja, kes oli lisanud juudipäritolu kliendile saadetud pakki teate kirjaga «Tervitused onu Adolfilt».

Möödunud kuul ilmnes The Guardiani uurimusest, et Amazon paistab toetavat vaktsiinivastseid mittetulundusühinguid oma heategevusühenduse AmazonSmile Foundation kaudu.

Selle aasta märtsis kurtis USA Esindajatekoja julgeolekukomitee esimees Adam Schiff kirjas Amazoni tegevjuhile Jeff Bezosele, et Amazoni soovitused ja otsingutulemused soosivad vaktsiinivastase sisuga teoseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles