Rice soovitab juudiriigil vaherahu tõsiselt kaaluda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA välisminister Condoleezza Rice soovitas kolmapäeval Iisraelil tõsiselt kaaluda Egiptuse vaherahuettepanekut, samal ajal murrab aga ÜRO Julgeolekunõukogu pead, kuidas lõpetada sõjategevus Gazas.


Rice vestles kolmapäeval telefonitsi Iisraeli välisministri Tzipi Livniga ning tal on kavas kohtuda ÜRO juures araabia ministrite ning ka oma Prantsuse ja Briti kolleegiga.

«Me püüame siin mitmel erineval rindel edasi liikuda,» ütles New Yorgis diplomaatiliste vahenditega lahenduse leidmisele kaasa aidata otsustanud Rice'i saatev kõrge ametnik.

«Me toetame Mubaraki algatust..., me ütleme (iisraellastele), et selle plaani kallal tasub töötada,» sõnas ta, viidates kavale, mille pakkus Iisraeli 12-päevase pealetungi lõpetamiseks välja Egiptuse president Hosni Mubarak.

Iisrael on lubanud kaaluda plaani, mis näeb esmalt ette piiratud ajaga relvarahu, et Gazasse abi toimetada ja annab Kairole aega kestvamat vaherahu vahendada.

Kolmapäeval katkestasid Iisraeli ja Palestiina islamistlik liikumine Hamas kolmeks tunniks lahingutegevuse, et lubada Gaza sektorisse humanitaarabi. Pärast vaheaega aga jätkusid lahingud uuesti

Valge Maja sõnul on relvarahu hädasti vaja, kuid kõnelused muudab keeruliseks osaliste hulk.

«Me püüame teha seda nii kiiresti kui võimalik,» ütles Valge Maja pressiesindaja Dana Perino.

Bushi administratsioon toetab Egiptuse diplomaatilisi samme ja püüab saavutada, et vaherahulepe sisaldaks kolme elementi:

- Iisraeli-vastaste raketirünnakute lõpetamine.
- Gaza sektori piiripunktide avamine.
- Gaza-Egiptuse piiraluste tunnelite kaudu relvasmugeldamise lõpetamine.

Egiptlaste plaani toetav USA on aga otsustavalt vastu Liibüa resolutsioonile ÜRO Julgeolekunõukogus, mida Washington ja tema liitlased peavad Iisraeli-vastaseks.

Liibüa välisminister Mohammed Abdel-Rahman Shalgam ütles teisipäeval ajakirjanikele, et püüab vastuseisust hoolimata saavutada Julgeolekunõukogus eelnõu hääletamist.

Rice kohtub kolmapäeval Shalgamiga ja selgitab talle USA seisukohti. Lääne diplomaatide sõnul ei ole Liibüa resolutsiooni hääletamine kuigi tõenäoline.

Palestiina president Mahmoud Abbas kutsus kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogu üles Mubaraki plaani toetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles