Odavam ravim igaühele ei sobi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haigus aga ei küsi vanust ja nii võib ka nooremal inimesel kuluda kopsakas summa ravimitele, milleta ei saa läbi ühtelgi päeval.

Paljud originaalravimid on väga kallid. Kindlalt tean seda öelda südame- ja vererõhuravimite kohta. Loomulikult on iga haiguse puhul ravimid, mida peetakse paremaks – vähemalt arvavad nii haiged – , aga need arstimid ongi väga kallid.

Paljudes riikides toodetakse ühe ja sama toimega ravimeid, kuid nende nimetus ja ka hind on erinevad. Toimeaine on küll sama, kuid lisaained erinevad. Miks peaks tarvitama kallist rohtu, kui seda on võimalik saada palju odavamalt?

Minul endal on olnud kahe ravimi puhul nii, et ma ei ole saanud neid asendada. Üks ravim oli küll hea toimega, kuid nädal pärast selle võtma asumist hakkasid mu jalad tursuma ja säärte nahk muutus punetavaks. Tuli välja, et tegu oli ravimist tingitud häirega. Ravimit vahetades mure kadus.

Samamoodi soovitati kord Mustamäe apteegis kalli ravimi asemel palju odavamat. Ostsin rõõmuga selle, kuid juba esimesel päeval pärast ravimi võtmist tundsin iiveldust ja see juhtus iga kord. Nii pidin ikkagi palju suurema summa välja käima, sest mis ikka ei istu, see ei istu. Olen kuulnud sama muret ka teistelt.

Kõige rumalam on see, et välja ostetud ravimeid pole enam kusagile panna. Vanasti võeti apteeki tagasi kinnised, veel avamata originaalpakendid, kuid nüüd seda enam ei tehta. Seega – rahast oled ilma ja ravim seisab ilmaaegu või viskad selle lihtsalt minema. Samas oleks ehk kellelgi teisel seda hädasti vaja.

Perearst teab, kes mida tarvitab ja sedagi, kellel rahakott just puuga seljas pole. Rääkisin oma murest kadunud dr Kirsile, et ma ei taha nende tablettide eest raha, vaid andku neile, kel vaja. Tema oli väga mõistev ning arusaaja inimene. Nii saigi minu murest kellegi rõõm.

Paratamatult leidub neid, kellele mõni lisaaine lihtsalt ei istu. Seega ei maksa öelda, et ostke ainult odavaid ravimeid. Igaüks saab toimida ikka ainult oma organismi ja tundlikkuse järgi. Seega pole parata, et osal meist tuleb ravimite eest maksta palju-palju rohkem eurosid kui teistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles