Parima haakriku tiitli napsas endale pärnakas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PARIMA HAAKRIKU OMANIK: Pärnu antiigikaupmees Urmas Priske oli kaasa võtnud Saksa auriku päästerõnga. Foto: Erakogu
PARIMA HAAKRIKU OMANIK: Pärnu antiigikaupmees Urmas Priske oli kaasa võtnud Saksa auriku päästerõnga. Foto: Erakogu Foto: Saarte Hääl

Kuressaare merepäevadel peeti ka järjekordset haak-rikku ehk merelise vanavara laata. Nagu traditsiooniks saanud, hinnati selgi aastal huvitavamaid väljapanekuid.

Parima haakriku auhinna pälvis seegi kord Pärnu antiigikaupmees Urmas Priske. Sel aastal oli ta kaasa võtnud Kihnust saadud Saksa auriku SS Meyersledge päästerõnga.

Ühe versiooni kohaselt uputas Nõukogude lennuvägi selle Pärnust Roomassaarde teel olnud aluse 1944. aasta 24. septembril kolme miili kaugusel Kihnu saarest.

1902. aastal Hollandis ehitatud laeva 63 meetri pikkune ja 9,5 meetri laiune vrakk lebab praegu ligi 15 meetri sügavusel.

Saaremaa Süvala klubi sukeldujad tõid aastaid tagasi vrakilt ära kella ja rooliratta, mis asuvad praegu Kehila külas Jaan Mändmaa talus, ning laeva tagavaravindi, mis on eksponeeritud Roomassaare sadama väravas Venemaale küüditatud saarlastele pühendatud mälestusmärgi osana. Äramärkimist leidis ka Urmas Priske kõige terviklikum ja huvitavam mereline väljapanek, millest žürii tõstis veel esile Ruhnust pärinevat ja sealse meistri Peeter Rooslaidi (1889–1976) valmistatud kompassi.

Hea haakriku auhinna pälvis sel aastal antiigikaupmees Jüri Härma, kes oli vahetuse teel oma valdusse saanud 1920.–1930. aastatel laevalaternate tehases Tallinnas valmistatud laevavöörilaterna.

See väga heas korras ese on kindlasti huvitav näide Eestis valmistatud merelisest toodangust. Lisaks märgiti ära tema merenavigatsiooni vahendite kollektsioon.

Teine hea haakriku auhind läks Tallinna antiigikaupmehele Jaanus Idlale, kelle omanduses oli Ruhnust pärit hülgenahast jakk. See heas seisukorras riietusese kuulus ühele hülgekütile, kes aastaid tagasi samas jakis ühel järjekordsel hülgeretkel uppus.

Laadal oli üheks väärtuslikuks koguks veel eelmise vabariigi lõpus välja antud mere-kaartide kogu.

Žürii koosseisu kuulusid Priit Kivi (Saaremaa muuseumi peavarahoidja), Maret Soorsk (Saaremaa muuseumi vanemteadur), eraettevõtjad, antiigi- ja vanavara asjatundjad Rein Nettan (Antiigi aed) ja Andrus Aumees (Arensburg antiik) ning Kuressaare linnavalitsuse kultuurinõunik Heli Jalakas.

Peaauhinna pani välja mööbliäri Münt, auhindadega toetasid veel GO spaa ja Grand Rose ning Kuressaare Lossi tänava vinoteek Prelude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles