Leisi tüdruk pärjati Soome väikelinnas Linda-naiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOORI EES: Lea Luts oma Asikkala kammerkooriga Verona rahvusvahelisel koorifestivalil. Foto: erakogu
KOORI EES: Lea Luts oma Asikkala kammerkooriga Verona rahvusvahelisel koorifestivalil. Foto: erakogu Foto: Saarte Hääl

Soome väikelinna Sysmä Lions-klubi on juba enam kui kaks aastakümmet tunnustanud igal aastal üht oma kogukonna liiget Linda-naise aunimetusega. Vaid ühel korral on selle au osaliseks saanud inimene, kes ei ole sünnilt soomlane ja kelle emakeel ei ole soome keel. 2012. aasta Linda-naine on Lea Luts, neiupõlvenimega Vatsfeldt, Leisi tüdruk, kes tänaseks on veidi üle poole oma elust elanud Soomes.

Kohtusime Lea Lutsuga augustikuu keskel Sysmäs ning ta rääkis Eestist, Soomest ja kahe kultuuri erinevatest tahkudest.

Koos abikaasa Jaaguga tuli Lea Soome 1991. aastal. Põhjusi selleks oli palju. "Pere oli kasvamas, aga korterit ei olnud, elasime Jaagu vanemate juures. Soomes pakuti Jaagule aga kohe ametikorterit," ütles Lea.

Viimase tõuke äratulekuks andsid augustis Tallinna tänavatele jõudnud tankid. "Mäletan seda aega väga hästi," rääkis Lea. "Meeletud järjekorrad, hommikul seisid kõigepealt piimajärjekorras, siis leivajärjekorras, suhkrud-jahud olid talongidega."

Soome mindi Ladaga, mis oli täis isiklikku kraami, voodipesu ja kööginõusid.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles