Öösel parklast kostev müra nüristab taas elanike vaimu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PIIRANGUL KADUS MÕTE: Linnavalitsuse tagune parkla moodustab kultuurikeskuse taguse parklaga ühe terviku. Foto: Sander Ilvest
PIIRANGUL KADUS MÕTE: Linnavalitsuse tagune parkla moodustab kultuurikeskuse taguse parklaga ühe terviku. Foto: Sander Ilvest Foto: Saarte Hääl

Uue tänava naabrivalve piirkonna sektori liikmed pöördusid Kuressaare linnavalitsuse poole ettepanekuga linnavalitsuse ja kultuurikeskuse tagune parkla öiseks ajaks uuesti sulgeda.

Linnavalitsuse ning ööklubide Diva ja Privilege tagusest parklast kostev lärm on habemega probleem.

“Parklat kasutatakse öösiti avalikult alkoholi tarbimiseks, urineerimiseks, sh naabruses asuvate aedade ja majade seinte vastu, rämpsu loopimiseks, valju häälega lärmamiseks ja kohatu valjusega muusika mängimiseks,” selgitasid elanikud aastal 2011.

Öine sissepääs keelati

Sama aasta suvel leidis linnavalitsus olukorrale lahenduse – parkla suleti öiseks sissesõiduks. Möödunud aasta detsembris võeti aga keelumärk Konsumi [Rae poe] tagant mineva sissesõidu kõrvalt maha, sest eelmisel sügisel valmis kvartali keskel uus parkimisala Grand Rose’i spaa klientide jaoks.

Uus parkla on avatud ka kõigile teistele parkijatele ja moodustab kultuurikeskuse taguse parklaga ühe terviku. Nii muutus Raekoja tänava poolne keelumärk mõttetuks, sest parklasse sai piiranguteta siseneda Tallinna tänava poolt.

Nüüd on Uue tänava elanike jaoks probleem tagasi – nädalavahetusel kostab parklast öösiti jälle lärmi, autodest kostev tümpsmuusika ei lase magada ja hommikuks on parkla prahti täis. Talvel on olukord vaiksem, aga Uue tänava elanike naabrivalve sektori vanema Maile Kivimäe sõnul oli sõbrapäeva öösel lärm jälle jube.

Olukord muutub talumatuks

Sama on elanike kogemustele toetudes võimalik ennustada ka naistepäeva eelse öö kohta järgmisel nädalavahetusel, rääkimata suvest. Elanike jaoks muutub olukord talumatuks, kui linnavalitsus probleemi lahendada ei suuda.

“Mis mõte on siis heakorraeeskirjadel või terviselinnaks nimetamisel, kui tegelikult linnakodanike öörahu nimel ei tehta mitte midagi,” kurjustas Kivimäe.

Nii Uue tänava elanikud kui ka politsei kinnitavad: öine sissesõidu keeld töötas hästi ja lärm kadus. Kuressaare politseijaoskonna teenistuse vanema Meelis Juhandi sõnul paari aasta jooksul Uue tänava parklast kostva lärmi kohta kaebusi ei tulnud.

Tõsi, osa viinavõtmise kõrvale öist muusikakuulamist harrastavast seltskonnast kolis Uue tänava nn Kaevu parklasse.

Nüüd on Uue tänava elanike mured tagasi, kuid politseipatrulli parklates pidevalt kohal olema kohustada pole mõtet. Valvekaamerad aitavad olukorda vaid tagantjärele analüüsida või menetleda ning parasjagu kostva lärmi vastu neist abi pole.

Müra tungib läbi seinte

Politsei üldine seisukoht on, et sissesõidu öine piirang tuleks taastada ja võimalusel kehtestada see ka uues parklaosas.

Kui tavalise lärmi, olgu selleks siis laulude kuulamine või valjem rääkimine, mis ööklubist väljunud inimestega vahel ikka kaasas käib, võib ära kannatada ja tuppa see ei kosta, siis autodesse monteeritud kõlaritest kostvad madalsageduslikud helid on teine asi.

Uue tänava elanik Jalmar Kruut selgitas, et madalsageduslikud helid levivad läbi maapinna ja ehitiste, pannes need kaasa resoneerima. Nii ongi probleemiks just tümpsumuusika, mis kõrva ei häiri, kuid majade seinad, põrandad ja aknaklaasid värisema paneb.

Tänaseks peaksid linnavalitsuse uued liikmed probleemiga igati kursis olema. Võimalikke lahendusi ja ettepanekuid arutab linnavalitsuse liikluskomisjon tõenäoliselt järgmise nädala kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles