Rariteedid jõudsid muuseumi tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AUVÄÄRSEL KOHAL: Pikka aega seisis see vapp-epitaaf muuseumi hoidlas, kuid nüüd eksponeeritakse seda koos teistega Kuressaare linnuses piiskopi eluruumi seinal. Foto: Irina Mägi
AUVÄÄRSEL KOHAL: Pikka aega seisis see vapp-epitaaf muuseumi hoidlas, kuid nüüd eksponeeritakse seda koos teistega Kuressaare linnuses piiskopi eluruumi seinal. Foto: Irina Mägi Foto: Saarte Hääl

Eelmisel nädalal jõudsid Saaremaa muuseumisse tagasi Tallinnas Kanuti ennistuskojas konserveeritud esemed.

Kõige märkimisväärsem neist on 13. sajandi I poolest pärinev Kärla krutsifiks, mis on ilmselt keskaegse Liivimaa vanim säilinud puuskulptuur. 

Kokkuvõtete ja järelduste tegemine alles käib, kuid senine uurimistöö on olnud tavapärasest põhjalikum: krutsifiksile tehti nii kompuutertomograafia, röntgen, ristlõiked, pigmendiuuringud kui ka endoskoopiline uuring. Lähiajal ilmuvad need uurimustulemused nii eesti- kui ka ingliskeelsetes väljaannetes.

Teisena väärib äramärkimist 17. sajandi lõpust pärinev Friedrich von Sassi (…–1689) vapp-epitaaf, mis algselt asus Valjala kirikus. F. von Sass oli maanõunik ning Sassi ja Püha khk Loode mõisa omanik. Teated suguvõsa esimesest esindajast Saaremaal pärinevad aga juba 15. sajandist ning muu hulgas on see suguvõsa Saaremaale andnud kaheksa maanõunikku ja kaks maamarssalit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles